Последни новини
Home / Законът / След разследане на В.Ахчиева: Методи Лалов сезира главния прокурор за гражданството на Алексей Трифонов

След разследане на В.Ахчиева: Методи Лалов сезира главния прокурор за гражданството на Алексей Трифонов

Defakto.bg
Методи Лалов

Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов сезира главния прокурор и Софийска градска прокуратура за извършени престъпления във връзка с  гражданството и дейността на председателя на СГС Алексей Трифонов.  Повод  е  журналистическо  разследване на Валя Ахчиева, излъчено по телевизия „Евроком“, според което Алексей Трифонов не е български гражданин.

Липсата на институционална реакция,  при наличие на надлежно сезиране от страна на г-жа Ахчиева, води до необходимост да се изясни дали лица от ВСС, МП и общинската администрация не са прикривали и осъществили съвместна престъпна дейност с лице, което не е български гражданин и не е изключено да е внедрено в съдебната власт, за да действа в услуга на чужда държава„, казва Лалов в сигнала си.

Той  е, категоричен, че  „са налице обосновани съмнения за извършено престъпление и достатъчно данни за образуване на наказателно производство (чл. 211, ал. 1, вр. чл. 207, ал. 1 от НПК)“.

Налага се да ви сезирам, тъй като до настоящия момент  българската прокуратура не намери за необходимо служебно да изпълни конституционните си правомощия  да образува  по свой почин досъдебно производство въз основа на придобилите публичност журналистически материали на г-жа Ахчиева,  пише  юристът. Напомня,че “ правосъдието и административната дейност, осъществявани от г-н Алексей Трифонов от момента на назначаването му като магистрат, а впоследствие и като административен ръководител“,  може да се окажат  незаконосъобразни.  Защото лице, което не е  само български гражданин не може да бъде съдия, а постановените в такива случаи актове  са  незаконосъобразни и подлежат на отмяна по предвидения за това ред в закона, пише в сигнала на бившия съдия.

Пълен текст на сигнала:

На 14.09.2021 г., в 21:00 часа, по телевизия „Евроком“ беше излъчено журналистическото разследване на г-жа Валя Ахчиева „Правителството“ на Темида – разобличено, но законът – игнориран“. В него, а преди това и в редица други материали на същата журналистка по темата, се съдържат факти, подкрепени със съответни документи и изявления на длъжностни лица, от които може да се направи обоснован извод, че председателят на Софийския градски съд г-н Алексей Трифонов няма българско гражданство и следователно не може да бъде не само административен ръководител в съдебната власт, но и съдия, поради назначаването му в противоречие с императивната норма на чл. 162 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

От посочения журналистически материал става ясно, че г-жа Ахчиева в период от близо три години е сезирала практически всички правоимащи институции – общинската администрация на район „Илинден“ на Столична община, Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет, но адекватна институционална реакция реално не е възникнала.

За първи път такава е налице от страна на служебния министър на правосъдието г-н Янаки Стоилов, който в свое писмо изх. № 04-02-151/20.08.2021 г. до секретаря на район „Илинден“ е посочил: „Видно от писмо на Столична община, район „Илинден”, акт за раждане е съставен въз основа на документ от чужбина – свидетелство за раждане в СССР. Няма данни за извършен избор на българско гражданство от родителите, в едногодишния срок от раждането, съобразно разпоредбата на чл.1, т.2 от Конвенцията. За да се пресъстави акт за гражданско състояние – напр. акт за раждане, е задължително условие, длъжностното лице по гражданско състояние да разполага с неопровержими доказателства, че към датата на събитието – раждане, лицето, за което се отнася е български гражданин. В конкретния случай, такива доказателства не са налице. Поради това, акт за раждане от 1988 година е съставен от длъжностно лице Антония Атанасова към ОбНС „Илинден”, София, без да е налице правно основание за това действие. Няма данни същото лице да е подавало молба за придобиване на българско гражданство по натурализация, поради което следва, че и към настоящия момент Алексей Трифонов, роден през 1972 година, в град Курск, СССР, не е български гражданин.“

Горепосоченото води до обосновано предположение, че правосъдието и административната дейност, осъществявани от г-н Алексей Трифонов от момента на назначаването му като магистрат, а впоследствие и като административен ръководител, са незаконосъобразни. Лице, което не е само български гражданин не може да бъде съдия, а участието в правосъдната дейност на лица, които не отговарят на изискванията на закона, определя съдебните състави като незаконни, респ. постановените от тях актове като незаконосъобразни и подлежащи на отмяна по предвидения за това ред в закона.  От друга страна, разпределянето на делата в СГС от лице, което не отговаря за изискванията за съдия и административен ръководител, включително чрез определени от него зам.-председатели и други лица, поставя под въпрос законосъобразността на тази дейност и на извършените след това съдопроизводствени действия по разпределените от неоправомощени лица съдебни дела.
Изложената в журналистическия материал фактология поражда обосновани съмнения за евентуално извършени престъпления – документни, длъжностни и такива по Глава първа от НК.  Липсата на институционална реакция, при наличие на надлежно сезиране от страна на г-жа Ахчиева, води до необходимост да се изясни дали лица от ВСС, МП и общинската администрация не са прикривали и осъществили съвместна престъпна дейност с лице, което не е български гражданин и не е изключено да е внедрено в съдебната власт, за да действа в услуга на чужда държава.
С оглед на това считам, че са налице достатъчно данни за образуване на наказателно производство (чл. 211, ал. 1, вр. чл. 207, ал. 1 от НПК), поради което Ви уведомявам за евентуално извършени престъпления (чл. 205 от НПК). Налага се именно аз да направя това, тъй като до настоящия момент българската прокуратура не намери за необходимо служебно да изпълни конституционните си правомощия и да образува по свой почин досъдебно производство въз основа на придобилите публичност журналистически материали на г-жа Ахчиева по темата, както и въз основа на информацията и документните, представени по адм. дело № 14988/2018 г. на ВАС, с които прокуратурата несъмнено е запозната чрез участвалите в това съдебно производство прокурори от Върховната административна прокуратура. Само в рамките на обективно, всестранно и пълно разследване българските граждани ще могат да получат ясни и обосновани отговори дали правосъдието и административната дейност, извършвани от г-н Алексей Трифонов съответстват на закона, както и дали са извършени и от кого престъпления от общ характер.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.