Последни новини
Home / Законът / Финал: Бюрото за защита бе отнето от главния прокурор и върнато на Министерството на правосъдието

Финал: Бюрото за защита бе отнето от главния прокурор и върнато на Министерството на правосъдието

Defakto.bg
Бюрото за защита, създадено за първи път през 2004 г. в МП  за защита на свидетелите, свързани с тежки престъпления, постепенно промени функциите си след като през 2014 , когато бе прехвърлано по контрол на главния прокурор. То започна да охранява лично главния прокурор и посочено от него прокурори, както и да участва в драматургията на показани акции на прокуратурата. Така постепенно то се превърна в силова служба, лично подчинена на главния прокурор и получи определението „ преторианска гвардия на Гешев“, а функциите по защита на свидетелите минаха на заден план.  Според доклад, който беше изискан от Народното събрание, за 2020 г. Бюрото за защита е охранявало 20 свидетели по общо 10 дела. Сред акциите в които участва бе  нахлуването в президентството през лятото на 2020 г., което беше повод за започналите протести с искане за оставката на Иван Гешев и на правителството на Бойко Борисов.

В последния си работен ден  46-ото Народно събрание успя да отнеме Бюрото за защита (БЗ) от  главния прокурор и го върна под контрола на Министерството на правосъдието. Това стана с гласовете на „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ и БСП.

В 11. 44 ч. бе гласуван финалния  текст на единствения законопроект от пакета за съдебна реформа в 46-ия парламент, който  заедно със законите за актуализация на Държавния бюджет, записа четири завършени закона в  краткия си живот. Парламентарните групи на ИТН, ДБ, ИБГНИ, вносители напромените и  БСП,  изпратиха с ръкоплясния финализирането на закона, а в обяснение на отрицателен вот  Тома Биков го нарече „глупости“.  „Ако Гешев стане министър на правосъдието, пак ли ще преместите Бюрото в прокуратурата“, поиска да разбере той.

Сред аргумените на вносителите бяха мотивите, че върху дейността на БЗ няма граждански контрол, а самата дейност по защита е в правомощията на изпълнителната власт.  От Министерството на правосъдието цитираха европейски препоръки от Европейския съд за правата на човека в Страсбург, според които охраната на свидетели не трябва да има общо с органите за  разследване и повдигане на обвинение, т.е. защитата не трябва да бъде изпълнявана от прокуратурата, нито пък от МВР.

След днешното решение се очаква поради липса на предмет Конституционният  съд да прекрати висящото пред него дело по искане на президента за противоконституционност на БЗ под опеката на главния прокурор.

Поправките

Според приетите текстове Бюрото по защита е самостоятелна организационна структура под името- „Бюро по защита на застрашени лица“ към министъра на правосъдието. Министърът ще назначава ръководителя на Бюрото по защита и служителите в него по ред и начин, определени с правилника за прилагане на закона.  С  гласуване депутатите замениха в серия  от  тeĸcтoвe,   “Глaвният пpoĸypop” c “Mиниcтъpa нa пpaвocъдиeтo” зa yпpaвлeниeтo нa Бюpoтo зa зaщитa нa cвидeтeли.  Глacyвaнo бe, чe дългoтpaйнитe aĸтиви зa фyнĸциoниpaнe нa  Бюpoтo ce пpeдocтaвят нa пpaвocъднoтo миниcтepcтвo в 3-мeceчeн cpoĸ oт влизaнeтo нa зaĸoнa в cилa.

Πpexвъpлянeтo нa мaтepиaлнитe aĸтиви щe cтaвa cъвмecтнo oт Mиниcтepcтвoтo нa  пpaвocъдиeтo, глaвният пpoĸypop и BCC, a в двyмeceчeн cpoĸ oт влизaнe в cилa, MC издaвa пpaвилниĸ зa пpилoжeниe нa зaĸoнa. На правна комися Главният прокурор заяви,че  ще сезира Конституционния съд заради прехвърлянето на всички дълготрайни материални активи, ползвани от бюрото, включително и сградата, от съдебната власт към Министерството на правосъдието. Но обеща съдейстиве на прокуратурата за прехвърлянето им.

Bcичĸи зaвapeни cлyжeбни и тpyдoви пpaвooтнoшeния нa cлyжитeли пpeминaвaт ĸъм MΠ – бeз cpoĸ зa изпитвaнe, c изĸлючeниe нa cлyчaитe, ĸoгaтo тaĸъв cpoĸ e пpeдвидeн в дoгoвopитe им.  Зaĸoнoпpoeĸтът oтнe и пoлицeйcĸитe пpaвoмoщия нa Бюpoтo, зa ĸoитo в мoмeнтa нямa гpaждaнcĸи ĸoнтpoл и  мoжe дa oтпътyвa  зa втopo глacyвaнe в плeнapнa зaлa.

Дебатите

Първи думата взе Хамид Хамид (ДПС), който определи промените в закон като средство за „осветяване“  на свидетели в интерес на олигарските.  Цветисто го опрели като  „просто бизнес“  за определени депутати, които „още днес следобед ще си броят хонорарите“.  За други парламетари групи  проектът бил само пиар, а за останалите – „една мръсна поръчка срещу бюрото“, заяви Хамид.

Бюрота не е  главния прокурор, на прокуратурата или на съда. То е на правосъдната система“, вдъхновено заяви Хамид,  но не обясни защо  под ръководството на министъра на правосъдието защитените свидетели ще са в опасност.  Позицията, че защитените свидетели вече ще станат незащитени, ако му се отнеме Бюрото,  поддържаше и главният прокурор пред правната комисия.

Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ призова депутатите да не репликират Хамид Хамид и отново коментира, че ДПС защитава чужди интереси:

Хубаво е да видиш колко ниско може да падне някой, дори не на амбразурата, под амбразурата в защита на #кой„.  „Съдейки по писъците, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов„,  коментира той самоотвержената защита на ДПС за запазване на БЗ под крилото на Гешев.

Желанието на главния прокурор да създаде военизирана структура за участие в безредици накара хората да излязат по улиците, обяви Радостин Василев (ИТН). „Това не е реформа, но това е пресечна линия, която ще постави ясна граница в следващото НС с кои може да се прави съдебна реформа и кои искат да пазят статуквото„, добави той. Приемете, че прехвърлянето на бюрото не към Министерство на земеделието, а към Министерство на правосъдието ще възстанови една малка несправедливост в съдебната система. Ние нямаме никакво съмнение, че ДПС, вие самият, сте едни от тези, които искат да запазят статуквото и в частност бюрото да остане там, където е, защото вероятно ще имате нужда от защита“. 

След темпераментната съпротива в правната комисия, днес депутатите от ГЕРБ бяха умерени в изказванията си:  Анна Александрова и Александър Ненков обявиха, че съдебна реформа не може да бъде направена за 2 месеца и без мнозинство.  Десислава Атанасова нападна Мая Манолова, че е била „за“ преместването на бюрото, а според сегашното си позициониране е „против“. Манолова препоръча на Атанасова да се съобразява с времето на поправките – никога не е подкрепяла измененията на ГЕРБ през 2014 г., които предадоха Бюрото на главния прокурор, каза тя.

В подкрепа на промените се изказаха от останалите политически партии – ИТН, ДБ, ИБГНИ.

Цветан Енчев (ДПС) смята, че целта е била да бъде показано, че не е ли избран от правилните хора, главният прокурор няма да живее спокойно. И всички законопроекти, свързани със съдебната власт, са били наказателна акция срещу Гешев.

Има значение  как се казва главния  прокурор, защото хората от площадите искаха оставката именно на сегашния главен поркурор“, лаконично се включи се в дебата   Мика Зайкова (ИТН).

Голата истина е, че част от депутатите се опитват да запазят това странно бюро и този странен главен прокурор. Мен ме е срам да стоя с част от вас в пленарната зала. ГЕРБ и ДПС, вие сте срам. И сега ще изляза от тук„, заяви  Филип Станев(ИТН).

Атанас Атанасов от ДБ опита да спре общите приказки с аргумента, че проблемът за съществуването на Бюрото е конституционен. Защитата на свидетелите е работа на изпълнителната,  а не на съдебната власт, каза той и  напомни висящото дело пред КС за „местопложението“ на БЗ. По него преобладаващите  мнения на видни юристи, е че то трябва да бъде върнато в Министерството на правосъдието, защото  позиционирането като „паравоенна структура“ в прокуратурата нарушава разделението на властите.

В дневния ред на последния работен ден е включено и първото четене на законопроекта за закриване на спецправосъдието. Евентуалнот ому приемане ще има симовлорично значение, тъй като няма как да бъде гласуван окончателно преди разпускането на парламента. По програма депутатите трябва да изслушат също доклада на временната комисия, която разследваше насилието на протестите миналото лято, както и да одобрят няколкото ратификации, които се отнасят до даването на 150 хил. дози ваксини срещу COVID-19 на Норвегия и Босна и Херцеговина.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.