Последни новини
Home / Законът / БХК: Чатът на Гешев е поредно основание за неговата оставка

БХК: Чатът на Гешев е поредно основание за неговата оставка

Defakto.bg

 Ако Иван Гешев не може да подаде оставка,  Висшият съдебен съвет да започне процедура по освобождаването му

Адв. Адела Качаунова

В четвъртък  адв. Адела Качаунова, директор на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет (БХК), изпрати до главния прокурор Иван Гешев и до Висшия съдебен съвет (ВСС) открито писмо. Повод за него са кадрите от изслушването му пред парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси на 10 септември, които бяха разпространени от медиите и в социалните мрежи.  На тях се вижда, че по време на заседанието главният прокурор Гешев води неформален и насмешлив разговор в мобилно приложение с пиарката на политическа партия ГЕРБ Севделина Арнаудова. От заснетите оскъдни реплики може да се предположи, че двамата обсъждат именно течащото изслушване на г-н Гешев.  Впоследствие Арнаудова потвърди достоверността на снимката.

На друг кадър се вижда още, че в списъка с контакти на главния прокурор, с които скоро е обменял съобщения, е и Евгени Иванов – член на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Достоверността на тази снимка не е потвърдена. Съветът е органът, който избира и предлага кандидатура за назначаване на поста главен прокурор, както и органът, който би трябвало да може да упражнява частичен контрол над главния прокурор. Последният съвместява и поста на председател на самата прокурорска колегия на ВСС.

В писмото си до главния прокурор и ВСС адв. Качаунова подчертава, че разпространените кадри на чата между него и Арнаудова трябва да бъдат четени в контекста на проблемите, повдигнати от Европейския съд по правата на човека във все още неизпълненото от България негово решение по делото Колеви срещу България (отнасящо се до невъзможността независим орган да разследва главния прокурор по обвинения или подозрение за извършено престъпление), както и последващите мнения на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), междинна резолюция на Комитета на министрите на Съвета на Европа и резолюция на Европейския парламент относно липсата на механизми за такова независимо разследване.

Арнаудова е влиятелна фигура от обкръжението на Бойко Борисов – лидер на политическа партия ГЕРБ и премиер по времето, когато Гешев е назначен за главен прокурор чрез процедура без други номинирани, не без помощта именно на член на кабинета на Борисов – тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов. По време на процедурата по избор на нов главен прокурор, след като научи, че за поста ВСС е номинирал само един кандидат, Кирилов отказа да се възползва от правомощията си да предложи друга, различна кандидатура.

Писмото припомня още ключови моменти от мандата на Иван Гешев, станали повод за предходни искания до ВСС за неговото освобождаване или за подвеждането му под дисциплинарна отговорност, завършили с недопускането им до разглеждане от ВСС.

Разкритията за чата с Арнаудова подкрепят съмненията в нелегитимно влияние между изпълнителната и съдебната власт и като поставят под въпрос тяхното конституционно предписано разделение накърняват престижа на последната.

Доколкото накърняването на престижа на съдебната власт е основание за дисциплинарна отговорност на магистратите, чрез писмото на адв. Качаунова БХК призовава Иван Гешев да подаде оставката си, а в случай, че не може да стори това, призовават ВСС да започне процедура по освобождаването му.

Пълният текст на писмото е достъпен в интернет страницата на правозащитната организация тук. ♦

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.