Последни новини
Home / Законът / На откриване на паметник на американски президент, Гешев определи Закона за защита на свидетелите като „писан на коляно“

На откриване на паметник на американски президент, Гешев определи Закона за защита на свидетелите като „писан на коляно“

Defakto.bg
Откритият   паметник на  американския президент Удроу Уилсън е в историческия център на София.  Уилсън  е помогнал за запазването на българския суверенитет след края на Първата световна война (1914-1918 г.). Паметникът на Уилсън, по проект на скулптора Георги Чапкънов, е поставен в градинката между Централната баня и джамията Баня баши. На откриването присъстваха много прокурори и представители на съдебната власт. Тук беше и  бившият президент Георги Първанов.

В Народното съобрание казах, че  отговорността няма да се носи от прокуратурата – така главния прокурор Иван Гешев коментира окончателното отнемане на Бюрото за защита от негово подчинение и прехвърлянето му за управление в Министерството на правосъдието.  В правната комисия Гешев каза, че обяви, че това ще направи защитените свидетели незащитиени.  „Отговорността от момента в който влезе законът, е в изпълнителната власт, в лицето на министъра на правосъдието“, заяви той.

„Аз съм свикнал от 1994 година под реформа да се разбира унищожаване на работещи структури. Това не е новина за мен“, добави още  Гешев. Той определи приетия закон, като „писан на коляно, с бързане“. „Прочетох в някои сайтове, че ще се приемат закони срещу прокуратурата и срещу Гешев. Надявам се това да не е така“, каза главният прокурор, като допълни, че това би било много тъжно за върховенството на правото, за демократичните ценности и за държавността в България. Не коментира становищата на авторитетни юристи  до КС, че мястото на това Бюро е в изпълнителната власт. Не беше и питан.

Главният прокурор  отрече, че материалите по делото за заплаха от Бойко Борисов към свидетел срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов, са в кабинета му. Бойко Рашков каза, че това дело е било смачкано и трябвало да е архивирано, но когато от МВР го поискали, им било обяснено, че то е при главния прокурор.

„Уважавам българските институции. Избягвам да коментирам български институции, защото войната между институциите плащат с цената на бум на престъпността българските граждани. Обикновено, каквото казва г-н Рашков, не е вярно и в този случай не е вярно. Не е това, което той казва. Има си наблюдаващи прокурори. Това, което той твърди, не е вярно“, отговори днес Гешев.

Главният прокурор присъства на откриването на бюст-паметник на американския президент Удроу Уилсън, наричан още „Спасителят на България“, на площад „Бански“ в София.

Инициативата за издигането на паметника е на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България. Тя е в знак на признателност към заслугите на американския държавник за запазване на националния суверенитет и териториалната цялост на България след Ньойския договор и Парижката мирна конференция, съобщи държавното обвинение.

„Може би е символично, че в днешния ден, по инициатива на Асоциация на прокурорите се открива паметник на приятеля на България, 28-ия американски президент Удроу Уилсън, за който съм сигурен, че не много българи знаят. Те трябва да знаят, че може би благодарение на него и на други хора България съществува в сегашните си граници“, каза Гешев.

 

About De Fakto

Проверете също

Шест неправителствени организации зоват президента за вето на промените в ЗСВ за спешно изваждане на НСлС от прокуратурата

 Аргументът, че НС е длъжно „да разтърве“ Гешев и Сарафов, подсказва порочни цели, които нямат …

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.