Последни новини
Home / Законът / Депутатите гласуваха против препоръката за отстраняване на прокурор Вероника Трифонова и шефа на НСО Емил Тонев

Депутатите гласуваха против препоръката за отстраняване на прокурор Вероника Трифонова и шефа на НСО Емил Тонев

Defakto.bg

Депутатите  одобриха публичната част  доклада за работата на комисията за полицейското насилие и подслушванията без частта, в която комисията препоръчва отстраняване на директора на НСО Емил Тонев, двама негови служители, както и на наблюдаващия прокурор Вероника Трифонова.

Мнозинството обаче гласува „за“ препоръката те да бъдат разследвани, съобщи Дневник.

Препоръката не обвързва институциите, но е показателна за констатирани проблеми. Първоначалната идея на комисията препоръката да  включва и  отстраняване на европейския прокурор Вероника Трифонова, като член на Европейсаката прокуратура и шефа на НСО, като  компрометирали  разследването на полицейското насилие миналото лято,  получи отпор.  Депутати от БСП (Иван Иванов) и ДБ (Атанас Атанасов)  коментираха, че така НС ще надскочи правомощията си и ще наруши разделението на властите. Остро реагира и Прокурорската комисия на ВСС.   „Народните представители да се въздържат от изявления и действия, с които накърняват независимостта на съдебната власт и доброто име на българските магистрати“, заявиха прокурорите, като се  обявиха в подкрепа на Трифонова.

В последния работен ден на 46-ото НС депутатите разгледаха като последна точка  в дневния  си ред доклада на комисията за полицейското насилие и засекретиха онази част от него, в която има класифициирана информация.

След заседанието председателят на комисията Николай Хаджигенов (ИБГНИ) публично обяви, че на  закритото обсъждане депутатите са научили имената на 130 протестиращи, активисти и политици, незаконно подслушвани и следени по време на антиправителствените протести през лятото на миналата година. Общо незаконно подслушваните и следените са били 934 души, но имената само на малка част от тях са установени.

Сред имената, които се сдобихме от 130 човека, има петима журналисти, четирима председатели на граждански сдружения, една купчина хора, които се занимават активно с политика. Не малка част от тях слушаха вътре в зала имената в списъка си с подслушвани„, заяви   Хаджигенов.

Единствената публична част от представянето на доклада за работата на комисията за полицейското насилие и подслушванията бе гласуването му, а това отвори пътя на спекулациите.

Според ГЕРБ класифицирането е дело на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков заради „липса на каквито и да било данни за незаконни, нерегламентирани подслушвания на протестиращи“, каза Христо Гаджев. Според Николай Хаджигенов  материалите са засекретени от специализираната прокуратура, като по думите му това е проблем, защото така е мотив за разследващите да не предоставят данни на комисията, както и защото резултатите не могат да бъдат обявени пред медиите.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.