Последни новини
Home / Законът / Ивайло Дерменджиев, председател на ВАдС: Адвокатурата е длъжна да заеме мястото, което Конституцията й е възложила 

Ивайло Дерменджиев, председател на ВАдС: Адвокатурата е длъжна да заеме мястото, което Конституцията й е възложила 

Defakto.bg
На първото заседание на новия ВАдС Даниела Доковска е избрана за председател на новия УС на Център за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“
Новият Висш адвокатски съвет, който управлява армия от 14 хиляди адвокати.

Мисля, че е дошло времето Адвокатурата да заеме онова място в обществения живот на България, което Конституцията й е възложила. Към този момент Народното събрание – чрез неговите постоянни комисии, Висшият съдебен съвет, Министерството на правосъдието и кой ли още не, често кани в различни работни групи колеги адвокати, без да е ясно на какво основание се прави това. Подготвил съм писма, включително до бъдещото 47-мо Народно събрание, с които ще предложим този въпрос да бъде решен. 

Това каза на първото редовно заседание на Висшия адвокатски съвет неговия председател му Ивайло Дерменджиев. Той е категоричен, че отношението на държавните органи към ВАдС трябва да се промени.

В  тази посока е и друга негова идея, според която  адвокатурата трябва да има роля в процедурата по избор на членове на Конституционния съд, Висшия съдебен съвет и Инспектората към ВСС.
От името на съвета съм възложил на колегите – специалисти по конституционно право, да ни подготвят становище – възможно ли е в рамките на действащата нормативна уредба да се създаде механизъм, чрез който Висшият адвокатски съвет да подпомага институциите, имащи право на предложения за членове на КС, ВСС и ИВСС, като дава становище за отделните кандидати. Фактът, че адвокатурата е част от глава „Съдебна власт“ на Конституцията е безспорен аргумент в полза на тази идея“, каза още Ивайло Дерменджиев.
Дневният ред на заседанието включва множество точки, между които отчет на председателя на ВАдвС, финансов отчет, отчет и избор на УС на Фондация „Център за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“.
За председател на УС на Фондацията беше избрана Даниела Доковска, а за членове – Боряна Мусева, Валя Гигова, Валентин Брайков и Траян Конов.
По процедура предстои новият управителен съвет да  избере и нов директор на  адвокатското  училище.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.