Последни новини
Home / Гостува ни / Румен Радев: За първи път в историята на страната едно служебно правителство наследява друго

Румен Радев: За първи път в историята на страната едно служебно правителство наследява друго

Defakto.bg

За първи път в историята на страната едно служебно правителство наследява друго служебно правителство. За първи път служебно правителство актуализира държавен бюджет и в същото време трябва да изработи бюджета за следващата година в условията на криза.. Служебното правителство е успешен пример за  надмогването на политическите предубеждения, които спират развитието на страната. За съжаление, политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланията на обществото – това заяви държавният  глава Румен Радев при представянето на второто за тази година  служебно правителство в Гербовата зала на президентството.

Президенът отчете най-важните резултати, постигнати  от първия му служебен кабинет, предупреди, че второто служебно правителство го чакат трудни дни: “ Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт, но вие доказахте, че имате характера не само да се изправяте срещу тежкото наследство, а и да работите за бъдещето на България. 

Отправи апел към министрите „да работят с  мисъл и за бедните и слабите, както го правехте през изминалите месеци“. 

Цялата реч на Президента: 

„ Събрах Ви, за да ви благодаря за усилията и резултатите и да назнача новото служебно правителство. Можем да погледнем с удовлетворение към месеците, през които носихме отговорност за управлението на България.

През този период служебното правителство проведе честни избори, намалявайки драстично купения и недействителния вот.

За първи път страната ни проведе избори с масов машинен вот.

Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, осветли и пресече множество корупционни схеми, сезира прокуратурата по констатираните злоупотреби, противопостави се на модела на завладяната държава, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт, и задвижи контролните системи на държавата.

Постигнат беше рекорден икономически ръст, рекорден ръст на приходите и исторически ниска безработица.

Правителството актуализира бюджета и осигури необходимите средства за работещите, бизнеса и здравеопазването във време на криза, активизира социалната политика към най-уязвимите –  хората с увреждания, децата и семействата.

След 13 г. политическо безхаберие актуализирахме пенсиите. Служебното правителство изведе пенсионерите над официалната линия на бедност.

Реформата в ТЕЛК прекрати унижението над хиляди български граждани.

Усъвършенства се Планът за възстановяване и устойчивост и се приведе от насипно състояние във вид, готов за изпращане в Европейския съюз.

Радвам се и съм благодарен, че защитихме последните девствени плажове по нашето Черноморие и предприехме важни стъпки за опазването на българските гори.

Изключително важно – спряхме вноса и изгарянето на вредни отпадъци. Години наред българите се поболяваха от мръсния въздух, докато неколцина близки до старата власт трупаха печалби.

Служебното правителство овладя кризата в енергетиката, заложена от годините безхаберие.

Овладя хаоса в управлението на кризата с КОВИД-19 и организира присъственото обучение в училище.

Разкри нередностите и изведе от задънена улица проекта за изграждане на национална детска болница.

Премахна порочните практики и преодоля огромното забавяне при одобряването и разплащането на проектите от Държавен фонд Земеделие.

Уважаеми министри,

Благодаря Ви, че на практика доказахте основната ми идея – че е възможно демократичното единодействие между родолюбиви хора от разни политически хоризонти в името на България.

Този модел на управление, този успешен пример е капитал за политическото бъдеще на Родината. Той е стъпка напред в надмогването на политическите предубеждения, които спират развитието на страната ни. С дейността си Вие върнахте част от доверието на българите в институциите и това го регистрират всички социологически агенции. И преди всичко, българските граждани.

За съжаление политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланията на обществото. Народното събрание не успя да излъчи редовно правителство в условия на криза. За първи път в своята история България е в ситуация едно служебно правителство да наследява друго. Служебно правителство да актуализира бюджета и в същото време да изработва държавния бюджет за следващата година, и то в условията на криза.

Вие вече се сблъскахте с тежкото наследство на завладяната от олигархията държава и разбрахте колко трудно се възстановява държавността след авторитарно управление. Разбрахте, че разграждането на олигархичната система ще изисква много усилия и време. Срещу Вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси – парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния.

Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт. Но вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправяте срещу тежкото наследство, а и да работите за бъдещето на България. Да припомня още нещо, вие вече го изпитахте на гърба си и трябва да го очаквате, върху вас ще се изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, на застой, корупция и некомпетентност в различни области като например кризата в енергетиката и цената на тока; като хаоса и липсата на законност в пътното строителство, които лишиха хиляди честни работници от заплащане; като компрометираната още в началото ваксинация.

Знам, че правителство без парламент няма капацитет да взема стратегически решения, да изпълнява стратегически задачи, но времето не чака. Затова очаквам от вас наред с укрепването на държавността и подготовката на следващите, поредни избори, вие да продължавате с разумни стъпки за излизане от кризата и подобряване живота на хората. Да работите с мисъл за бедните и слабите, както го правехте през изминалите месеци. Да набележите ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната.

About De Fakto

Проверете също

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Президентът: Имаме нужда от пълноценна съдебна реформа, която изключва произволни арести и избирателното правосъдие

„Големият проблем в България е избирателното правосъдие. С това нещо трябва да се справим. Не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.