Последни новини
Home / Гостува ни / Румен Радев: За първи път в историята на страната едно служебно правителство наследява друго

Румен Радев: За първи път в историята на страната едно служебно правителство наследява друго

Defakto.bg

За първи път в историята на страната едно служебно правителство наследява друго служебно правителство. За първи път служебно правителство актуализира държавен бюджет и в същото време трябва да изработи бюджета за следващата година в условията на криза.. Служебното правителство е успешен пример за  надмогването на политическите предубеждения, които спират развитието на страната. За съжаление, политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланията на обществото – това заяви държавният  глава Румен Радев при представянето на второто за тази година  служебно правителство в Гербовата зала на президентството.

Президенът отчете най-важните резултати, постигнати  от първия му служебен кабинет, предупреди, че второто служебно правителство го чакат трудни дни: ” Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт, но вие доказахте, че имате характера не само да се изправяте срещу тежкото наследство, а и да работите за бъдещето на България. 

Отправи апел към министрите “да работят с  мисъл и за бедните и слабите, както го правехте през изминалите месеци”. 

Цялата реч на Президента: 

„ Събрах Ви, за да ви благодаря за усилията и резултатите и да назнача новото служебно правителство. Можем да погледнем с удовлетворение към месеците, през които носихме отговорност за управлението на България.

През този период служебното правителство проведе честни избори, намалявайки драстично купения и недействителния вот.

За първи път страната ни проведе избори с масов машинен вот.

Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, осветли и пресече множество корупционни схеми, сезира прокуратурата по констатираните злоупотреби, противопостави се на модела на завладяната държава, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт, и задвижи контролните системи на държавата.

Постигнат беше рекорден икономически ръст, рекорден ръст на приходите и исторически ниска безработица.

Правителството актуализира бюджета и осигури необходимите средства за работещите, бизнеса и здравеопазването във време на криза, активизира социалната политика към най-уязвимите –  хората с увреждания, децата и семействата.

След 13 г. политическо безхаберие актуализирахме пенсиите. Служебното правителство изведе пенсионерите над официалната линия на бедност.

Реформата в ТЕЛК прекрати унижението над хиляди български граждани.

Усъвършенства се Планът за възстановяване и устойчивост и се приведе от насипно състояние във вид, готов за изпращане в Европейския съюз.

Радвам се и съм благодарен, че защитихме последните девствени плажове по нашето Черноморие и предприехме важни стъпки за опазването на българските гори.

Изключително важно – спряхме вноса и изгарянето на вредни отпадъци. Години наред българите се поболяваха от мръсния въздух, докато неколцина близки до старата власт трупаха печалби.

Служебното правителство овладя кризата в енергетиката, заложена от годините безхаберие.

Овладя хаоса в управлението на кризата с КОВИД-19 и организира присъственото обучение в училище.

Разкри нередностите и изведе от задънена улица проекта за изграждане на национална детска болница.

Премахна порочните практики и преодоля огромното забавяне при одобряването и разплащането на проектите от Държавен фонд Земеделие.

Уважаеми министри,

Благодаря Ви, че на практика доказахте основната ми идея – че е възможно демократичното единодействие между родолюбиви хора от разни политически хоризонти в името на България.

Този модел на управление, този успешен пример е капитал за политическото бъдеще на Родината. Той е стъпка напред в надмогването на политическите предубеждения, които спират развитието на страната ни. С дейността си Вие върнахте част от доверието на българите в институциите и това го регистрират всички социологически агенции. И преди всичко, българските граждани.

За съжаление политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланията на обществото. Народното събрание не успя да излъчи редовно правителство в условия на криза. За първи път в своята история България е в ситуация едно служебно правителство да наследява друго. Служебно правителство да актуализира бюджета и в същото време да изработва държавния бюджет за следващата година, и то в условията на криза.

Вие вече се сблъскахте с тежкото наследство на завладяната от олигархията държава и разбрахте колко трудно се възстановява държавността след авторитарно управление. Разбрахте, че разграждането на олигархичната система ще изисква много усилия и време. Срещу Вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси – парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния.

Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт. Но вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправяте срещу тежкото наследство, а и да работите за бъдещето на България. Да припомня още нещо, вие вече го изпитахте на гърба си и трябва да го очаквате, върху вас ще се изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, на застой, корупция и некомпетентност в различни области като например кризата в енергетиката и цената на тока; като хаоса и липсата на законност в пътното строителство, които лишиха хиляди честни работници от заплащане; като компрометираната още в началото ваксинация.

Знам, че правителство без парламент няма капацитет да взема стратегически решения, да изпълнява стратегически задачи, но времето не чака. Затова очаквам от вас наред с укрепването на държавността и подготовката на следващите, поредни избори, вие да продължавате с разумни стъпки за излизане от кризата и подобряване живота на хората. Да работите с мисъл за бедните и слабите, както го правехте през изминалите месеци. Да набележите ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната.

About De Fakto

Проверете също

На 27 октомври Конституционният съд решава казуса за гражданството на “Кирил Петков”

 На 27 октомври Конституционният съд ще реши казуса за двойното гражданство на “Кирил Петков” и …

Съюз на съдиите: Изслушването на Главният прокурор “най-малко веднъж на три месеца” не противоречи на Конституцията

Оспорените от Главния прокурор на разпоредби от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.