Последни новини
Home / Законът / Върховният административен съд обяви две нови тълкувателни решения

Върховният административен съд обяви две нови тълкувателни решения

Defakto.bg

Върховният административен съд обяви тълкувателни решения по тълкувателно дело № 2 от 2020 г., образувано по искане на председателя на ВАС Георги Чолаков и по тълкувателно дело № 6 от 2020 г., образувано по искане на главния прокурор.

По тълкувателно дело № 1 от 2020 г. върховните магистрати трябваше да тълкуват следните въпроси:

  1. В производството по реда на раздел пети,глава трета на Закона за административните нарушения и наказания районният съд има ли правомощие да преквалифицира описаното в наказателното постановление изпълнително деяние, подвеждайки установените от административнонаказващия орган факти под друга нарушена законова разпоредба?
  2. В касационното производство по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс след като отмени решението на районния съд, административният съд има ли правомощие да преквалифицира описаното в наказателното постановление изпълнително деяние, подвеждайки установените от адмнистративнонаказващия орган факти под друга нарушена законова разпоредба?

С решението по тълкувателното дело върховните съдии от двете колегии на ВАС приемат, че:

  1. В производството по реда на раздел пети, глава трета на Закона за административните нарушения и наказания районният съд има правомощие да преквалифицира описаното в наказателното постановление изпълнително деяние, когато се налага да приложи закон за същото, еднакво или по-леко наказуемо нарушение, без съществено изменение на обстоятелствата на нарушението.
  2. В касационното производство по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс, след като отмени решението на районния съд, административният съд няма правомощие да преквалифицира описаното в наказателното постановление изпълнително деяние, подвеждайки установените от административнонаказващия орган факти под друга нарушена законова разпоредба.

По тълкувателно дело № 6 от 2020 г. върховните магистрати трябваше да тълкуват въпроса: „При извършването на повече от една търговски сделки на едро с налични храни и цветя, извън законоустановените за това места, търговецът извършва едно или няколко отделни нарушения по смисъла на чл. 3б във връзка с чл. 65, ал. 2 от Закона за стоковите борси и тържищата и във връзка с чл. 18 от Закона за административните нарушения и наказания?“.

Съдиите от ВАС приемат, че „при извършването на повече от една търговски сделки на едро с налични храни и цветя, извън законоустановените за това места, търговецът извършва няколко отделни нарушения по смисъла на чл.3б, вр. чл.65, ал.2 от Закона за стоковите борси и тържища и във вр. с чл.18 от Закона за административните нарушения и наказания“.

About De Fakto

Проверете също

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Гешев се оплаква на Европарламента от „тежкия формализъм“ на НПК и „негативите“ от закритото спецправосъдие

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.