Последни новини
Home / Законът / Зам. министър Иван Демерджиев: Нищо не застрашава защитените свидетели, внушенията са излишна драматизация

Зам. министър Иван Демерджиев: Нищо не застрашава защитените свидетели, внушенията са излишна драматизация

Defakto.bg
Зам.министър на правосъдието Иван Демерджиев

Нищо драматично няма да се случи със защитените свидетели в преходния период от три месеца на преминаване на Бюрото за защита от Главния прокурор към Министерството на правосъдието – това  заяви пред БНР заместник- правосъдният министър  Иван Демерджиев.

С промените в закона  МП поема отговорността за охраната на защитените свидетели, както и на съдиите, прокурорите и следователите. Досега Бюрото охраняваше свидетели, следователи и прокурори в случй на риск, и най-вече главния прокурор. А защитата на съдиите се осъществяваше от  структурите на правосъдното министерство.

„Защитените свидетели продължават да се пазят от Бюрото, докато то все още е към Главния прокурор. Тяхната физическа защита ще бъде изпълнява постоянно през целия период.  Когато Бюрото премине към МП, което ще стане поетапно,  МП ще поеме пълната отговорност по тяхната защита“, обясни Демерджиев.

Прокуратурата ще носи отговорност за тях до момента, в който се извършават действията по преминаването им към правосъдното министерство, каза той и добави, че в преходния период предстои техническа работа по преместването и сформирането на новата структура.  Предстоящо е изменение в Правилника за дейността на Бюрото, което  трябва се приеме в двумесечен срок от Министерския съвет“, записа законът.

Според досегашни изказвания на главния прокурор,  че  преместването на бюрото поставя в риск защитените свидители, Демерджиев каза:

„Всички тези опасения са опит да се драматизира ситуацията, според мен са неоснователни. Обратно – мисля, че Бюрото се връща там където е генезисът му. МП в момента чрез Главна дирекция „Охрана“ охранява съдиите в съдебната система“, подчерта зам.министърът. „За мен този, който полага крайният акт и налага наказанието е най-застрашен. От тях ( съдиите ) нямаме оплаквания от охраната. Опитът, който има Главна дирекция „Охрана“ е много по-голям от този на Бюрото за защита на свидетели, то наскоро премина под ръководството на Главния прокурор. Така че, ние ще охраняваме и прокурори и следователи“, каза Демержиев.

Бюрото по защита ще бъде самостоятелна структура в министерството, ще се занимава единствено със свидетелите, акцентира  той. „Ние имаме много добре подготвени служители за охрана. Кадрово сме много по-добре обезпечени от Бюрото за защита. Така че, ще преминат неговите служители и материалната база към Министерство на правосъдието „, посочи още Иван Демерджиев. По думите му средствата за Бюрото ще бъдат отново същите, но ще дойдат от Министерство на правосъдието.

По повод заканата на Иван Гешев, че ще сезира КС за отнемането на дълготрайните активи на Бюрото, защото са собственост на съдебната власт, Демерджиев заяви: „Право е на Главният прокурор да сезира Конституционния съд и да води съдебни дела за сградите, но тези сгради не са на прокуратурата, а на държавата за дейността на Бюрото.

Демерджиев обърна внимание, че уважава институцията прокуратура за разлика от Гешев, който  го нарече  „един някой си“ зам. министър докато вървяха  споровете по изземването на Бюрото от контрола на главния прокурор и връщането му в МП.

„Учудваме подобно отношение на един главен прокурор към заместник министър на правосъдието.  Не мога да приема такова отношение и мисля, че час по-скоро г-н Гешев трябва да преустанови подобен род неуважение към българската държава и нейните институции„, категоричен бе Демерджиев.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.