Последни новини
Home / Законът / Разкрита е схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения от лекари

Разкрита е схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения от лекари

Defakto.bg

Разкрита е   мащабна схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения в София, съобщи  БНР.  По информация на „Хоризонт“ са задържани трима лекари председатели на комисии. Акцията е на ГДБОП и проведена в три столични болници като са задържани общо седем души.

Трима от тях са председатели на ТЕЛК комисии и са лекари, а за други четирима се сочи, че посредници, които са  водели при лекарите лица, които да бъдат освидетелствани като инвалиди.

По информация на БНР една от болниците, в които е проведена операция, е Университетската болница за активно лечение по онкология. Другите две са градски болници в столицата.

Групата е била следена близо от една година от екипи на ГДБОП и ДАНС. Установено е, че участниците в нея са сред основните организатори на трафика на нелегални мигранти от Афганистан за държави към Западна Европа. Използвани са различни методи за превоз на мигрантите, обясни директорът на ГДБОП Калин Стоянов. Цветан Цветанов от ДАНС обясни повече за схемата на заловените каналджии.

„Мигрантите депозират сумата, която е необходима за превеждането им от една дестинация до друга дестинация, при така наречените хавалдари. Това са обикновено собственици на магазини или на обменни бюра, които са базирани в Турция и при представяне на доказателство, че групата е достигнала желаната дестинация по маршрута, тогава се освобождава самото заплащане и се разпределя по веригата“.

Сериозни са били и сумите, които трафикантите са вземали от мигрантите, за да ги докарат от държави за Западна Европа.

„Средно сумата от Афганистан до Германия или някоя близка западно-европейска страна, която трябва да заплатят още от Афганистан, варира в порядъка между осем и десет хиляди евро“.

Четирима от заловените трафиканти са с повдигнати обвинения. Установено е, че групата често е изоставяла мигранти в района на софийските села Герман и Лозен. Този процес обаче е бил наблюдаван от българските служби от доста време.

Сумите, които са били плащани за издаване на фалшиви ТЕЛК решения, са били в зависимост от социалния статус на лицата и са започвали от 1000 лева .

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.