Последни новини
Home / Законът / Янаки Стоилов и Иван Гешев обсъдиха трансфера на Бюрото за защита в Министерството на правосъдието

Янаки Стоилов и Иван Гешев обсъдиха трансфера на Бюрото за защита в Министерството на правосъдието

Defakto.bg

На среща в Министерството на правосъдието проф. Янаки Стоилов и главният прокурор Иван Гешев обсъдиха преминаването на Бюрото по защита от Прокуратурата към министерството.

Най-важният въпрос е да продължи защитата на застрашените в наказателното производство лица без сътресения, произтичащи от преместването“, заяви  проф. Стоилов.

Той допълни, че подзаконовата нормативна база и двустранните споразумения трябва да продължат да се прилагат и след влизането в сила на промените в Закона за защита на лица застрашени във връзка с наказателното производство.

От двете институции ще бъдат излъчени представители, които ще изготвят приемо-предавателните протоколи за имуществото и документацията.

Cпopeд последния закон прието от 46-ото НС,  Бюpoтo пo зaщитa нa зacтpaшeни лицa преминава ĸъм миниcтъpa нa пpaвocъдиeтo заедно с дълготрайните активи, а прехвърлянето им трябва да става съвместно от Министерството на  правосъдието и главният прокурор и ВСС.

„Необходимо е да се уточнят въпросите около статута на служителите“, каза Стоилов, който занапред щe нaзнaчaвa pъĸoвoдитeля нa Бюpoтo пo зaщитa и cлyжитeлитe в нeгo пo peд и нaчин, oпpeдeлeни c пpaвилниĸa зa пpилaгaнe нa зaĸoнa.

Промените предвидиха, че всички заварени служебни и трудови правоотношения на служители,  ако отговарят на закона, преминават към МП – без срок за изпитване, с изключение на случаите, когато такъв срок е предвиден в договорите им.

Янаки Стоилов  отбеляза,  че преместването на Бюрото по защита отново в Министерството на правосъдието няма да създаде затруднения по отношение охраната на главния прокурор, тъй като той има право на защита по Закона за Националната служба за охрана.  Законопроектът,  който  свеждаше  охраната на НСО само до президента, председателя на парламента и премиера,  не успя да мине в 46-ото Народно събрание.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.