Последни новини
Home / Законът / Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

Defakto.bg

 

Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд

За разлика от главния прокурор, аз няма да се движа с няколко големи автомобила, които да осигуряват защитата ми. Тя ще бъде за свидетелите и магистратите – това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов пред  БТВ в предаването „Тази събота“ по повод връщането на Бюрото за защита в министерството.

Според него  ролята на бюрото не е да допълва или дублира някакви функции, на която и да е структура в съдебната власт, още повече, че то е било създадено към Министерството на правосъдието и връщането там възстановява баланса между съдебната и изпълнителната власт.

Проведох среща с Иван Гешев, тъй като не трябва да се допуснат никакви сътресения в периода на преминаването на Бюрото по защита на свидетели заедно с всичките си активи към от главния прокурор към Министерството на правосъдието. „Получих уверения, че няма да бъдат създавани пречки“.

За мен амбициозна цел е всички дейности по издаване на новите актове, на споразумения, на преминаване на имуществото трябва да бъдат решени за седмици. Това трябва да стане по начин, по който да се запази капацитета на дейността на Бюрото.  Като част от  Министерството на правосъдието, Бюрото по защита на свидетелите ще бъде, в някаква степен, независимо в своята дейност“, каза министър Стоилов.

Той обясни,че за него това не е била приоритетна задача, но парламентът инициирал  промяната заради открито конституционно дело по искане на президента. Стоилов   потвърди становището си,   че в стария си вид законът е имал  противоконституционни текстове.

Стоилов отговори на въпроса какво мисли за чата между главния прокурор Иван Гешев и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова по време на заседание на парламентарната комисия по правните въпроси преди дни.

Това показва наличието на неформални отношения между тези две институции, което според мен не укрепва институционалното доверие към тях. За мен не е добре, тъй като те се позоваваха на съвместни акции на МВР и прокуратурата, но в крайна сметка посредничеството за такава лична комуникация между бившия премиер и главния прокурор в момент, когато тази тема се обсъжда в парламента е в повече от това, което изискват техните официални позиции“,  каза министърът.

Той коментира и отложеното закриване на спецправосъдието, обсъждано в 46-ото НС: „Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд, каза той. И напомни,че  това се съдържа в един от анализите на екипа  на министерството. “ Трябва да се запазят добрите страни в специализацията, като на мястото на сегашните структури се създадат специализирани отеления и отдели“,  отбеляза Стоилов.

Проф. Янаки Стоилов коментира участието си в новия служебен кабинет включително и някои от успешните специализирани дейности и резултати на МП, които не попадат често в публичното пространство.

Сега вече ми е по-лесно да се ориентирам какво трябва да се направи, но по- добре знам и какви са спънките“.

При извършване на имотни сделки вписването става след ден или два, докато преди това е отнемало по 10-12 дни. Преодоля се значителното забавяне по създаването и свързването на различните регистри. За три месеца 7600 лица са получили своето удостоверение за българско гражданство, а за цялата минала година те са били 5500.

Предотвратихме закриването на десетки районни съдилища с необмисления модел за съдебната карта. И динамиката, и резултатите са налице“, категоричен бе министърът на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.