Последни новини
Home / Законът / Съдия Татяна Жилова е новият председател на Съюза на съдиите в България

Съдия Татяна Жилова е новият председател на Съюза на съдиите в България

Defakto.bg

Татяна  Жилова от Административен съд София-град е новият председател на Съюза на съдиите. Тя беше избрана след Общото събрание на съсловната организация, което се проведе в събота сградата на Съюза на юристите и излъчи нов управителен съвет, съобщава Лекс .

В управителния съвет на ССБ влязоха и Красимир Мазгалов от Софийския градски съд, Атанас Димов Атанасов от Окръжен съд – Стара Загора, Десислава Попколева от Софийския градски съд, Цветомира Велчева от Районен съд – Ловеч, Стою Згуров от Софийския районен съд и Владислава Цариградска РС-Луковит.

За почетен член на ССБ беше избран вече пенсиониралият се дългогодишен върховен съдия и предишен председател на организацията Борислав Белазелков.

Събранието са поздравили лично министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов, председателят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов, членът на Висшия адвокатски съвет проф. Ангел Калайджиев и председателят на Софийската адвокатска колегия Стефан Марчев.

В отчета си Калин Калпакчиев подчертава,  че съюзът преживява тежък период. „Не само защото дълго време бяхме обект на нескончаеми атаки. Това сякаш не ни разби, а вътрешната деморализация и страх по места. Колеги не искат да афишират членството си в съюза, за да не им навреди това на кариерата. Този процес е факт и се надявам, че има обратен път. Трябва да продължим напред. Не може без независима и силна съдийска съсловна организация“, цитира изданието.

 

Татяна Жилова е родена на 7 юни 1967 г. Има над 20 години юридически стаж. Тя е дългогодишен съдия в Административен съд София-град.

Завършила е  право в Софийски университет „Св.Климент Охридски“ (1997 г.).

Има Придобива магистърска степен по Право на Европейския съюз (2009 г.), и образователна степен „доктор по Право на интелектуалната собственост“ (2020 г.)

Съдия Татяна Жилова е хоноруван преподавател по Право на интелектуалната собственост в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, където и завършила и  специалностите „Българска филология“ (1991 г.)

Средно образование е придобила в Първа езикова гимназия – Варна. Владее немски език и  английски език.

Известна е с отстояване на разбирането за  независимост на магистратите. Категорична е, че  в работата на ВСС не трябва да се допуска външно влияние.  В концепцията си като кандидат за изборен член за ВСС през 2017 г. Жилова посочи, че  Съветът  трябва да отдели специално внимание на мерките за разкриване и наказване на корупцията в съдебната система – тема  от решаващо значение за съдебната реформа и за укрепване на доверието в съдебната власт, смята тя.

В професионалните среди за нея казват, „че е магистрат със силно развито чувство за отговорност към работата си, към съдебните актове и техните последствия в живота на отделния човек или на различни институции„.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.