Последни новини
Home / Законът / Въпроси на БИПИ към кандидатите за членове на ВСС: Ще участвате ли в „нагласен“ избор за Председател на ВКС?

Въпроси на БИПИ към кандидатите за членове на ВСС: Ще участвате ли в „нагласен“ избор за Председател на ВКС?

Defakto.bg

По правилата за избора на двама нови членове на ВСС,  Българският  институт за правни инициативи отправя серия от въпроси към двамата кандидати за съвета – Mapинa Mиxaйлoвa oт Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд и Дeян Дeнeв oт Oĸpъжeн cъд – Bapнa, дългoгoдишeн пpeдceдaтeл нa OC-Cилиcтpa.   Ha  9 и 16 октомври Общото събрание на съдиите в страната трябвa да излъчи нови двама избраници на мястото на подалите оставки Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев.

Претендентите ще  бъдат изcлyшaни нa Oбщo cъбpaниe нa cъдиитe oт cтpaнaтa нa 9 oĸтoмвpи, а глacyвaнeтo щe e нa 16 oĸтoмвpи.

Mecтaтa oт пpoфecиoнaлнaтa ĸвoтa във BCC ce oвaĸaнтиxa cлeд ocтaвĸитe нa Бopянa Димитpoвa и Kpacимиp Шeĸepджиeв.

От една страна двамата кандидати трябва да бъдат поздравени, че са приели да участват в процедурата и ако бъдат избрани, да опитат да допринесат с нещо смислено на финала на един мандат на ВСС, за който трудно може да бъде казано нещо позитивно. От друга, обаче е необходимо да се зададе въпроса за нуждата изобщо от попълване на сегашния състав на ВСС – както от професионална така и от морална гледна точка“, посочват в експозето си от  института и допълват:   За „странични наблюдатели като нас поведението на отделни членове на Съвета и решенията му по ключови за системата въпроси, остават необясними от гледна точка на възпитание и логика“

Процедурата, в която ще участват двамата кандидати е натоварена  с „особена важност“,  защото е пряко обвързана и с предстоящото откриване на процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд, акцентират от  БИПИ.

ВКС остана един от малкото непревзети бастиони на независимост в съдебната власт и това повишава значението и залогът на процедурата. Политическата конюнктура в момента е променена, но пластовете не са разместени до степен на необратимост и за това не е без значение кой ще бъде избран за следващ председател на ВКС“.

Обърнато е внимание също, че  кандидатите са „точно толкова колкото са и овакантените места“, а това оставя впечатление за предизвестен финал от избора.

Ето и въпросите поставени на участниците:

                     I. Общи въпроси към двамата кандидати:

 1. Смятате ли, че сега действащият състав на ВСС успешно упражнява конституционно установеното си задължение да отстоява независимостта на съдебната власт?

 2. Какво е мнението Ви за действията на СК на ВСС по Механизма за действие на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и/или опит за оказване на натиск върху съдиите и съда към настоящия момент?

 3. В контекста на горния въпрос, какво е мнението Ви относно обсъжданата от Съдийска колегия на ВСС идея за изготвяне на законодателни предложения относно промяна на начина на преследване на обиди и клевети срещу магистрати, свързани с осъществяваната от тях правораздавателна дейност?[1]

 4. Какво мислите по отношение на ефективност за работата на ВСС като постоянно действащ орган и работата на ВСС като непостоянно действащ такъв?

 5. Скоро предстои избор на нов председател на ВКС. Според Вас какви качества, освен посочените в чл. 170, ал. 5 от ЗСВ, следва да притежава бъдещият председател на ВКС?

 6. Във връзка с въпрос № 5, какво бихте отговорили на излезлите в публичното пространство критики (повдигнати и в изложението на съдия Милен Василев към Вас), че Вашият избор е тясно обвързан с предстоящия избор на председател на ВКС и целта е да не се допусне „издънка“ при избора на председател на ВКС?

 7. Считате ли, че съществува достатъчен диалог между членовете на ВСС и магистратите по места, например за разрешаване на съществуващи проблеми или възникнали конфликти в органи на съдебната власт? Ако бъдете избран/а за член на ВСС, какви мерки бихте предприели за насърчаване на диалога между членовете на Съдийска колегия и съдилищата в страната?

 8. Едни от най-важните функции на ВСС са осигуряването на кадрова обезпеченост на органите на съдебната власт и организацията на процеса на кариерно развитие на магистратите. В тази връзка смятате ли, че следва да съществува ограничение на дяла на свободните длъжности, които да се обявяват за заемане чрез конкурс за първоначално назначаване, каквото съществуваше преди изменението на чл. 178 от ЗСВ от 7 февруари 2020 г.?

 9. На какво се дължи според Вас липсата на мотивация у магистрати да заемат длъжността административен ръководител? Ако бъдете избран/а за член на ВСС, какви мерки бихте предприели за преодоляване на този проблем?

 10. За всички е видна сериозната конфронтация в сегашния състав на ВСС. Как смятате да работите в такава среда?

 11. Мандатът на Главния инспектор и на инспекторите в ИВСС изтече преди повече от година. Инспекторатът е орган към Висшия съдебен съвет. В тази връзка, не смятате ли, че ВСС следва да има по-активно отношение към проблема и че самият ВСС има интерес от гарантиране на спазването на мандатността като част от независимостта на съдебната власт?

 12. Какво е мнението ви за легитимността на действията и решенията на ИВСС в условията на изтекъл мандат?

 13. Как оттук нататък трябва да продължи дебатът за реформа на съдебната карта и какви непосредствени действия трябва да предприеме ВСС?

 14. На кои постоянни комисии към ВСС бихте станали членове?

 15. ВСС има правомощия свързани с обучението и квалификацията на съдии, прокурори и следователи. В тази връзка какво е мнението ви за програмата за първоначално обучение на младши магистрати в НИП?

 16. II.   Въпрос към съдия МАРИНА МИАЙЛОВА ДОЙЧИНОВА:    В своята концепция посочвате, че „икономическата независимост на магистрата е гаранция за неговата функционална независимост при решаването на съдебните спорове“. Във връзка с това как гледате на предложението рангът за длъжност да е водещ принцип при определяне на възнаграждението на магистратите? Какви други критерии следва да се вземат предвид при определяне на възнагражденията?

         III. Въпрос към съдия ДЕЯН ДЕНЕВ:  Като съществуващ проблем в съдебната система в своята концепция посочвате „ненавременното атестиране и свързаното с това забавяне на кариерното развитие на атестираните съдии“. Какви конкретни мерки бихте предприели за извършване на срочно атестиране, ако бъдете избран за член на ВСС?

[1] http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/32/pr-26-29.06.2021-sk.pdf, с. 95-134

 

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.