Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата се сезира за нападението на антиваксъри над мобилен пункт за ваксинация във Варна

Прокуратурата се сезира за нападението на антиваксъри над мобилен пункт за ваксинация във Варна

Defakto.bg
Снимка БНР

Районна прокуратура – Варна  е образувала проверка за  нападението над  ваксинационен пункт в  града от противници на ваксинирането. По-рано днес министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров поиска  прокуратурата да разследва случаят,  при който група антиваксъри са нападнали вчера медицински екип в мобилен пункт, разположен на входа на Морската градина, а медиците са били принудени да прекратят имунизациите.

Кацаров настоя,  ако се установят данни за извършено престъпление, виновните лица да бъдат изправени пред съда. Нападателите са установени, а информацията е предадена на съответните органи, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов.

От съобщение на прокуратурата се разбира, че  проверката е образувана незабавно след като е станал известен случаят и има за цел да констатира има ли данни за извършено престъпление. Установяват се свидетели и очевидци на случилото се на 19 септември 2021 година в центъра на Варна.  Също и камери, разположени в близост, предстои изземане на видеозаписи от тях, съобщи прокуратурата. Работата по случая се ръководи от прокурор от Районната прокуратура.

В позиция, изпратена до медиите, Министерството на здравеопазването осъжда категорично незаконните действия на антиваксърите и припомня, че „Ваксинацията срещу Covid-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не“.

Ние категорично осъждаме това – лекари да бъдат нападани при изпълняване на своите трудови отношения. Всеки в тази държава има право да избира да бъде или да не бъде ваксиниран . Ние сме сигнализирали компетентните органи, оттук нататък те трябва да извършат съответните действия“, казва министър Кацаров.

Ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не. Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират. Няма да им позволим, заради самите тях. В същото време, когато антиваксърите нападнаха нашите медици, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 берат душа в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани. Когато утре същите антиваксъри развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки“, се казва още в позицията на министерството.

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.