Последни новини
Home / Законът / Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Defakto.bg

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него да подадат оставки.  За това настояват съдии от ВКС и призовават Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова, да напуснат съвета, който е претърпял провал в разрешаването на важни за системата въпроси, съобщи Лекс.

Върховните съдии се обръщат към четиримата като „към наши колеги, които не са забравили, че същинското им професионално предназначение продължава да бъде съдийската работа и предстои да се върнат да разглеждат дела в съдилищата. Надяваме се да ни разберете правилно, без да търсите основания за персонална обида или конфронтация.. Провалът на кадровия орган на съдебната власт, в който сме Ви гласували доверие да участвате, и необходимостта дейността му да бъде преустановена са единствената тема, която стои за обсъждане помежду ни сега.“ 

Сред многото професионални провали на „този“ състав на съвета, съдиите сочат и  невъзможността да се защити авторитетът на правосъдието, когато нападките са идвали от управляващата партия, в частност от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, и от фигурата с най-голяма оперативна власт в държавата – главния прокурор; провал да се прояви автентична решимост и воля за проверка на твърденията за политическа и/или криминална предрешеност на кадровите решения за назначаване на председатели на съдилища, и не на последно място „провал на Пленума на ВСС да убеди съдиите и обществото, че е способен да разбере какво в действителност означава професионализъм в прокурорската работа и да избере главен прокурор, в чиято компетентност, независимост и нравственост няма съмнение“.

Част от Вас може би все още се заблуждават, че могат да преустановят провала. Дейността на този персонален състав на ВСС, неговите непрофесионални действия и бездействия категорично опровергават подобни илюзии. Достатъчно е всеки от Вас да си зададе в упор въпроса дали е готов да гарантира с авторитета и името си, че този Висш съдебен съвет ще избере председател на Върховния касационен съд, който няма да бъде подобие на избрания от него главен прокурор, изтъкват съдиите.

Съдиите  подчертават, че ако избраниците им във ВСС като представители на съдийската общност подадат оставки, това ще  бъде решаващ акт за прекратяване на мандата на този Висш съдебен съвет, чиито провал е очевиден за всички граждани. „ Администриращ съдебната власт колективен орган, който не включва членове, излъчени от съдиите, е напълно лишен от легитимност и не може да продължи да функционира“. Подписката се  разпространява в цялата страна.

Междувременно  УС на ССБ в обръщение призова магистратите да подкрепят искането за оставка на всички изборни членове на Висшия съдебен съвет, а  също и да не да не участват в гласуването за частичен избор на двама членове на Висшия съдебен съвет. Управителният съвет на Съюза на съдиите в България изразява пълната си подкрепа за всеки член на съдийската общност, който с действията си смело е защитавал принципа на съдийската независимост и
на върховенството на правото и апелира академичната и правната общност в България да подкрепят на становището на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България от 23 юни 2021 г.  Тогава ССБ обяви, че  нacтoящият cъcтaв нa BCC e зaгyбил лeгитимнocт ĸaтo opгaн нa дъpжaвнa влacт, тъй ĸaтo в мнoзинcтвoтo cи e cтaнaл ĸpeпитeл нa пopoчeн мoдeл нa yпpaвлeниe нa cъдeбнaтa влacт”.  И нacтoя ĸaдpoвицитe дa пocлeдвaт пpимepa нa Бopянa Димитpoвa и Kpacимиp Шeĸepджиeв, ĸoитo дeпoзиpaxa зaявлeния зa нaпycĸaнe нa cъвeтa cлeд пpoвaлa нa пpeдлaгaния oт тяx paдиĸaлeн мoдeл зa cъдeбнaтa ĸapтa.

Сегашното обръщението е подписано от новия председател на ССБ  Татяна Жилова и членовете на УС.  В него са изброени и  най – съществените проблеми, които препятстват ефективната работа на съда“:
1) липса на равномерна и справедлива натовареност и нормални условия на труд, които да позволяват решаване на делата в разумен срок;

2) липса на приложени на практика справедливи правила за оценка на натовареността и атестирането на съдиите, което да се провежда своевременно, както e предписано в закона;

3) неспособност за провеждане на своевременни и честни конкурси за повишаване и преместване на съдиите;

4) липса на система за определяне на справедливо възнаграждение за съдиите, съобразно количеството и качеството на положения труд;

5) провал при изграждането на система за ефективно електронно правосъдие, което да бъде в услуга на гражданите и да рационализира и улеснява работа на съда.

Отговорността за тези нерешени проблеми и за лошото административно управление на съдебната власт е на членовете на Висшия съдебен съвет.  Като настояват за незабавно спиране използването на Единната информционна система на съдилищата (ЕИСС) до отстраняване на  недостатъците в нея, ССБ подчертава, че достойното поведение изисква те да подадат своите оставки, казва в обръщението.

ССБ а призовва съдиите да не участват в гласуването за частичен избор на двама членове на Висшия съдебен съвет, насрочено за 10 октомври 2021 г. Двама магистрати трябва да бъдат избрани, за да заемат местата на подалите оставки членове на съдийската колегия Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.