Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Defakto.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура за избор на председател на Върховния касационен съд. Той ще бъде  разгледан и одобрен на предстоящото заседание на Пленума на ВСС в четвъртък,  23 септември 2021 година.  Предпочетеният Вариант 4 е избран между общо шест, които се различават по своята продължителност и заложени срокове за откриване и приключване на процедурата, съобщават от ВСС.

На въпросното заседание ще присъства и министър Янаки Стоилов,  който заяви във вторник,  че би предложил кандидат за председател на ВКС, ако  има подкрепа на  юридическото съсловие и обществеността,  но не се обсъжда във ВСС.

Графикът предвижда процедурата да бъде открита на 30 септември 2021 г. и да приключи на 14 януари 2022 г. с изслушване и гласуване на кандидатите.

Мандатът на председателя на Върховния касационен съд изтича на 10 февруари 2022 г., а според чл. 173, ал. 1 от ЗСВ, процедурата за избор на председател на ВКС се открива от Пленума на ВСС не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди изтичане на мандата.

Утвърден е и  образец на кадрова справка по чл. 173, ал. 5 от ЗСВ, във връзка с предстоящата процедура, която няма да бъде публикувана на интернет сайта на ВСС, а  само за кандидати от органите на съдебната власт. Тя съдържа лични данни за лицето, длъжност и орган на съдебната власт, в който е назначен кандидатът, общ юридически стаж по чл. 164 от ЗСВ, друг трудов стаж, допълнителни квалификации и специализации, повишаване на място в ранг, дата и резултати от предходни атестации, проверки от по-горестоящи органи на съдебната власт и ИВСС, владеене на чужди езици.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.