Последни новини
Home / Законът / Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от  500 000 евро на ден за неизпълнение на съдебна заповед

Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от  500 000 евро на ден за неизпълнение на съдебна заповед

Defakto.bg
Рядкост е държава -членка да предявява иск за неизпълнение на задължения срещу друга държава-членка. Жалбата на Чехия срещу Полша е деветото подобно действие в историята на Съда, посочва пресцентърът на Съда.
Съдия Росарио Силва де Лапуерта, зам.- председател на Съда на ЕС

Съдия Росарио Силва де Лапуерта, зам.-председател на Съда на ЕС осъди Полша да заплаща на Европейската комисия дневна глоба в размер на 500 000 евро за неизпълнение на временна заповед за спиране на добива на лигнитни въглища в рудника Туров. Санкцията ще се прилага от 21 май т.г. когато мярката е издадена до нейното изпълнение. Заповедта е издадена по наказателна процедура срещу Полша за нарушение на  европейското законодателство.

Казусът

Откритият рудник на лигнитни въглища Туров се намира на полска територия, близо до границите на Чехия  и Германия. През 1994 г.  полските власти предоставят на PGE Elektrownia Bełchatów S.A., сега PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna S.A. („операторът“),  концесия за експлоатация на този рудник до 30 април 2020 г.

Според полски закон от 2008 г.  валидността на концесия за добив на лигнитни въглища може да бъде удължена веднъж за период от шест години без оценка на въздействието върху околната среда, като това удължаване се мотивира от рационално управление на находището, без да разширява обхвата на концесията.

На 24 октомври 2019 г. операторът подава заявление за удължаване на тази концесия за шест години. На 21 януари 2020 г. регионалният директор по опазване на околната среда във Вроцлав приема решение за условията на околната среда за проекта, свързани с продължаващата експлоатация на Туровското находище на лигнитни въглища до 2044 г. („решение за ОВОС“) и на 23 януари 2020 г. го обявява за  подлежащо на незабавно изпълнение.   С решение от 20 март 2020 г. полският министър на климата дава разрешение за добив на лигнитни въглища до 2026 г.

С аргумента,  че с удължената  концесията Полша нарушава законодателството на ЕС, Чехия отнася въпроса до Европейската комисия на 30 септември 2020 г, а на  17 декември 2020 г. Комисията излиза с  мотивирано становище, според което  с приетото шестгодишно удължаване на разрешителното за добив на лигнитни въглища Полша е нарушила Директивата за оценка на последиците от някои публични и частни проекти за околната среда.

Мотивирана от становището на ЕК , на 26 февруари 2021 г.  Чехия, според която мината съсипва общностите от двете страни на границата, подаде иск пред Съда на ЕС срещу Полша за нарушение на европейското право. И  поиска до окончателното решение на спора ( дело C-121/21) Полша да преустанови дейностите по добив на лигнитни въглища в рудника Туров.  

Искането на Прага е уважено и на 21 май 2021 г. съдът издава временна заповед за преустановяване на добива до окончателното  произнасяне по спора.  Варшава не уважава тази заповед и на 7 юни 2021 г., а Чехия  подава молба до Съда, в която иска Полша да бъде осъдена да заплаща ежедневно имуществена санкция в размер на 5 000 000 евро към бюджета на ЕС за неизпълнение на съдебната заповед за прекратяване на добива на въглища. Варшава настоява за отмяна на временната мярка с мотива, че има промяна на обстоятелствата.

В понеделник зам.- председателят на Съда Росарио Силва де Лапуерта, отхвърли аргументите на полската страна и й наложи санкция в размер на 500 000 евро на ден, от датата на издаването на заповедта до нейното изпълнение.

Съображенията

Вицепрезидентът посочва, че аргументите на Полша в подкрепа на нейната теза, по  същество са повторение на бележките по  молбата за временни мерки,  подадена от Чехия на 26 февруари 2021 г.  Съдията приема, че  Полша не е обосновала убедително твърденията си, че прекратяването на дейностите по добив на лигнитни въглища от мината Turów може да причини прекъсване в разпределението на отопление и питейна вода в територии на Богатиня (Полша) и Згожелец (Полша), което застрашава здравето на жители на тези територии.

Подобни аргументи не могат да представляват „промяна в обстоятелства “по смисъла на Процедурния правилник,  посочва съдията и отхвърля молбата на Полша за отмяната на временната заповед.

Що се отнася до  молбата от  Чешката република за налагане на периодична глоба,  Росарио Силва де Лапуерта посочва,  че член 279 от ДФЕС 9 предоставя на Съда правомощието да предпише всяка временна мярка, която сметне за необходима, за да гарантира окончателното решение. Подобна мярка може да включва, inter alia, разпоредби за периодично имуществена санкция, която трябва да бъде наложена, ако една заповед, насочена към държава –членка не се спазва от нея.

Всяка държава –членка може да се позовава на  член 279 от ДФЕС и да поиска налагане на временни мерки на страна, която не изпълнява издаденото съдебно предписание до нея. В случая,  отбелязва още зам.-председателят на съда,  документите по преписката  недвусмислено посочват, че Полша не е изпълнила временните мерки, наложени с временната заповед и така си е заслужила налагането на периодична глоба.

Подобна мярка изглежда необходима, за да се засили ефективността на временните мерки, взети с решение от 21 май 2021 г. и да се възпрепятства тази страна да забави привеждането на поведението си в съответствие с издаденото определение“, аргументира се съдията.

За размера на  санкцията, поискан от Чехия да е в размер на 5 000 000 дневно, Росарио Силва де Лапуерта посочва, че   съдията е свободен да определя размера на периодични глоби, така че в случая да насърчи Полша да сложи край на неизпълнението.  Добавя, че санкциите трябва да са подходящи за случая и пропорционални на установеното нарушение и платежоспособност на държавата -членка.

В заключение съдията посочва,  че като взема предвид обстоятелствата по настоящото дело, и като преценява, че  временната заповед се отнася до временни мерки, чието спазването е необходимо, за да се избегнат сериозни и непоправими вреди за околната среда и здравето на хората,  Полша трябва да бъде осъдена да плати на Комисията неустойка в размер на 500 000 евро на ден –  от датата на уведомяване за въпросната заповед и докато тази държава – членка не изпълни изискванията в заповедта.

Правителството на Полша съобщи в понеделник, че лигнитната мина „Туров“ ще продължи да работи, независимо от наложената глоба.

Глобата е непропорционална на ситуацията и не е основана на факти. Тя подкопава продължаващия процес на постигане на споразумение, приемливо за двете страни„, се казва в съобщение на правителството, цитирано от „Ройтерс“. Полският зам.-министър на правосъдието Себастиан Калета нарече съдебното решение „агресия“. Това е съдебен обир и кражба посред бял ден. Няма да получите и цент“, написа колегата му Романовски в туитър.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.