Последни новини
Home / Законът / Министър Стоилов е готов да предложи кандидати за председател на ВКС, ако имат подкрепа и не са сред обсъжданите във ВСС

Министър Стоилов е готов да предложи кандидати за председател на ВКС, ако имат подкрепа и не са сред обсъжданите във ВСС

Defakto.bg

Ако се окаже че има кандидатури за председател на Върховния касационен съд (ВКС), които се ползват с широка професионална и обществена подкрепа, но не са сред обсъжданите във Висшия съдебен съвет (ВСС), аз мога да се ангажирам и да ги внеса.  Това заяви на брифинг министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов по повод  „втория сезон“  на служебното правителство и подновената дейност на ВСС.

Министърът подчерта, че  евентуалното предложение за кандидат за шеф на ВКС  няма да е самоцел и се надява, че няма да попадне в капан на упреци, че  изпълнителната власт иска да овладее ръководството на ВКС.  Но ако прецени, че  има достойни кандидатури,  ще ги предложи на ВСС, за да  има истински избор между различни кандидати, подчерта  Стоилов.

Той  заяви, че  в четвъртък Висшият съдебен съвет  ще открие процедура за избор на председател на ВКС, тъй като мандатът на Лозан Панов изтича в началото на следващата година.  Фактът, че съставът на ВСС не е запълнен, заради двама напуснали членове, няма да е причина за спиране на процедурата, отбеляза Стоилов.

Надявам се тя да бъде достатъчно открита при прилагане на високи стандарти за професионална подготовка и почтеност и надявам се в нея да се включат повече магистрати. Т.е. този процес да не се развива само в рамките на Висшия съдебен съвет, а наистина да отрази по-широк кръг мнения. Надявам се също, че за разлика от избора на главен прокурор, тя ще има и някаква конкурентност“, коментира Стоилов.

По закон право да номинират кандидати имат трима членове на Съдийската колегия, Пленумът на ВКС и министърът на правосъдието.

Процедурата за  избор на председател на ВКС се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от четири месеца преди края на мандата на настоящия шеф на съда. Панов встъпи в длъжност като председател на ВКС на 10 януари 2015 г.

Стоилов очаква следващата седмица да влязат в сила законовите промени, с които Бюрото за защита беше преместено от прокуратурата в министерството на правосъдието. Той заяви, че се очаква да бъдат публикувани в  Държавен вестник, след подписване на указ от президента.

Министърът отчете като свършени редица дейности, сред които – подобреното  обслужването на граждани и фирми в агенцията по вписванията. Така например, вписването на имотните сделки вече става за ден-два, като по този начин възможностите за имотни измами намаляват значително. До края на годината трябва да е готово всичко за регистъра на особените залози, а до края на януари – и регистъра на несъстоятелността, заяви той.

За три месеца 7600 души са получили българско гражданство, в сравнение с 5500 за цялата 2020 година.

Правосъдният министър заяви, че са нужни по-прецизни текстове за инхаус поръчките, както и по прилагането на закона „Магнитски“.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.