Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: Политиците искат независима съдебна власт, когато са в опозиция

Лозан Панов: Политиците искат независима съдебна власт, когато са в опозиция

Defakto.bg

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов няма да сочи кандидат за нов председател на съда, ням да бъде и кандидат за президент на „Демократична България“. Панов отправи и критика към президента Румен Радев заради първоначално демонстрираната безучастност към проблемите на съдебната система. Това стана в интервю пред БТВ, което бе излъчено часове преди ВСС да определи график на правилата за избор на наследник на Панов, чиито мандат  изтича през февруари догодина.

Променят се и правилата за избор на нов председател на ВКС като гласуването ще бъде не през електронната система и паралелно за всички кандидати, а чрез вдигане на ръка за и против всеки кандидат. Промените се налагат, ако се гласува онлайн заради пандемията, тъй като системата няма възможност за дистанционно отчитане на вота. Въвежда се и запис на изслушването на кандидатите и гласуването, който ще се пази за срок от 5 г.

Ролята на президента не е да гледа отстрани. Всъщност, президентът изживя своя конституционен катарзис, когато преторианската гвардия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството„, каза  Панов

Трябва да кажем и няколко думи за споделената роля на президентството. Спомняте ли си „ЦУМ-гейт“? Тогава имаше пълни основания да се търси отговорност на г-н Цацаров като главен прокурор. Тогава той (Радев) каза: Крамолите във Висшия съдебен съвет не са дневния ред на България. Всъщност, години по-късно се оказа, че дневният ред на ВСС стана и дневен ред на страната с избора на главния прокурор. Не вярвам в месиите, защото преди да вдигнеш юмрука, не съм чул той да е имал някакво изявление, което да е насочено към г-н Цацаров“, каза Панов Той каза, че „управляващите мислят за съдебната система, когато отидат в опозиция. Тогава им трябва една независима съдебна система„.

Категоричен бе, че няма да сочи свой наследник, за да не минира избора на нов председател. „Не очаквайте, че ще посоча своя наследник, както го направи г-н Цацаров за г-н Гешев“, заяви  Панов.  „Не, няма да номинирам никого, защото смятам, че със самата моя номинация това ще минира неговия избор предвид конфигурацията на Висшия съдебен съвет. Това обаче, което мисля и е важно – да се видят кои ще бъдат кандидатите. И когато се видят кои ще бъдат кандидатите, нямайте никакво съмнение, че аз ще кажа своето мнение и ще изразя своето становище“.

Дали би  подкрепил кандидатурата на Георги Чолаков за шеф на ВКС,  Панов бе лаконичен: “ Не бих подкрепил една такава кандидатура“.

На въпрос в какво състояние оставя съда, председателя на ВКС направи и аналогия с  ВАС. “  Понякога, няма да крия от Вас, е тъжно, когато чувам, че във Върховния административен съд виждали всичко в съззвучие „ей така“. Определено всичко е в единомислие, а във ВКС Панов е оставил хората да си правят каквото си искатСмея да твърдя, че в една демократична институция като съд, особено върховен съд, свободата на изразяване на мнение, свободата на взимане на решение по вътрешно убеждение, е част от единството на този съд“, обобщи Панов.

Има ли политическо влияние върху избора на тримата големи в съдебната система в България, Лозан Панов коментира така:  По-скоро смятам, че управляващите мислят за съдебната система тогава, когато отидат в опозиция. Тогава на тях им трябва една независима съдебна система.

 Лозан Панов отрече, че би бил  кандидат за президент на Демократична България на изборите през ноември.“ С начина, по който се изразявам, различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че за която и да е политическа формация съм атрактивен.“, заключи той.

About De Fakto

Проверете също

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Гешев се оплаква на Европарламента от „тежкия формализъм“ на НПК и „негативите“ от закритото спецправосъдие

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.