Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков: Гешев не позволява да се развие нито един процес, засягащ бившите управляващи

Бойко Рашков: Гешев не позволява да се развие нито един процес, засягащ бившите управляващи

Defakto.bg

В цивилизованите страни няма безконтролни длъжностни лица като в нашата страна„, това заяви пред БНР Бойко Рашков, вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Той уточни, че в България главният прокурор е абсолютно безконтролен: „Когато той е избран от една политическа партия и продължава, дори и без това правителство, да го брани по всякакъв начин. Това е сериозен въпрос, който най-напред трябва да занимае нас – като държава, като народ. Виждаме как ръководената от Иван Гешев прокуратура не позволява да се развие нито един процес, който касае бившите управляващи“.  

Служебният министър подчерта, че не му е  известно да има досъдебно производство по сигналите за нарушения, разкрити от служебното правителство: „Всички тези дела се забавят максимално и няма никакъв резултат. Това не може и не бива да ни спира да работим. Аз много се надявам, че в един момент в нашата страна ще настъпят такива промени, които ще позволят разследванията да продължат, а това са престъпления, на които скоро давността няма да изтече„. Той обобщи, че  прокуратурата се е самопоставила в услуга на политическата власт.

Министърът бе категоричен, че ще бъдат разследвани всички строежи започнали при управлението на Борисов:  Ние ще разследваме докрай всички строежи, които са започнати от Бойко Борисов, най-вече магистралите, където се констатират още от самото начало десетки нарушения. Дори не знам дали има действие по строителството на магистрала „Хемус“, което да е в съответствие със закона“.

Според него прокуратурата е можела да предприеме разследване в момента, „когато е започната магистрала „Хемус“ и е било публична тайна, че там се извършват груби нарушения на закона:  „Угоднически ли прокуратурата е мълчала, когато е започнало едно строителство без каквито и да било строителни книжа?  Няма данни до момента в документацията  един български гражданин , през имота на който преминава магистралата, да е бил отчужден.  Сега ще установяваме каква е причината за това.  Няма учредявано право за строеж,  няма нормални договори между фирмите под шапката на МРРБ с фирми, които могат да извършат строителна дейност. Има само доставчици – едни доставчици, които играят ролята на строители и не носят никаква отговорност за качеството. В река Вит се копаеше може би баластра или други материали, за да поставят всичко това в основите на магистралата. Ако такива материали са използвани, ще видим какъв ще бъде ефектът като качество. Българската прокуратура не е ли знаела това, МВР, ръководено от Христо Терзийски и Младен Маринов, не е ли знаело това, ДАНС не е ли знаела това?“.

Рашков заяви, че всички материали, установени  като нарушения по строителството на „Хемус“, ще бъде предоставено на прокуратурата: „Ще публикуваме всичко, обществото трябва да знае. Ще очакваме прокуратурата да свърши нейната работа и да видим дали ще си свърши работата“. 

Показателно е,  че от момента, в който действа служебното правителство, сигналите и жалбите в МВР са се увеличили много пъти, каза Рашков.  „Това означава, че до преди месеци хората не са имали доверие на този държавен орган и не са намирали за необходимо въобще да търсят закрила в МВР. Министерството сега обръща внимание на всеки сигнал на български гражданин“, заяви министърът.

Той  коментира разпита на Бойко Борисов по сигнала за оказан натиск преди повече от 10 години срещу свидетел по разследване срещу ексземеделския министър Мирослав Найденов: „Проверката беше задължителна да се направи, защото преди 10-ина години тази проверка не е извършена. Тогава по това дело Борисов изобщо не е бил разпитван. … Когато цяла България чу разговора между Борисов, Кокинов и Найденов, а те обсъждат положението на Найденов, който може да стане обвиняем, и Борисов по този въпрос не е разпитван. Когато се крие делото в прокуратурата, ефектът е почти нулев“.
По повод акцията от вчера на ДАНС и МВР в Комисията по енергийно и водно регулиране, Рашков коментира, че правозащитните органи не могат да останат безучастни, когато по спекулативен начин се вдигат цените на тока. „Правозащитните органи не могат да останат безучастни към онова, което се случва у нас сега, по спекулативен начин да бъдат вдигани цените така, че те да станат непосилни за обикновения български гражданин„, каза  министърът.  Той посочи, че към момента не може да съобщи информация от тези проверки.  Тези  проверки нямат връзка с предизборната ситуация в страната, отбеляза  Рашков и подчерта, че „тези действия ще бъдат ежедневие оттук нататък„.

Министърът каза,  че никак  не е било трудно на служителите на МВР да установят кой и как се е занимавал с търговия на гласове от партиите,  които са разполагали с най-много финансови ресурси. В МВР вече е започна работа по сигнали, че същите партии, а и някои други,  са започнали подготовка за купуване на гласове, предупреди Рашков.

About De Fakto

Проверете също

Шест неправителствени организации зоват президента за вето на промените в ЗСВ за спешно изваждане на НСлС от прокуратурата

 Аргументът, че НС е длъжно „да разтърве“ Гешев и Сарафов, подсказва порочни цели, които нямат …

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.