Последни новини
Home / Законът / Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Defakto.bg

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент

Снимки от срещата: Прессекретариат на президентството

Европейският съюз трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията и отстояването на принципите на демокрацията в България. Това е заявил президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с членове от Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE), чиято делегация е на работно посещение у нас, съобщи Прессекретариатът на президенството. В срещата е участвала и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Утвърждаването на върховенството на правото, проблемите с корупцията, както и масовите граждански протести миналото лято в България, са били сред темите на срещата. „Когато младите хора са на улицата и протестират масово срещу корупцията, те очакват  подкрепа от европейските институции“, е посочил държавният глава. По думите му, в очите на младите българи ЕС е стълб на демокрацията и законността и когато липсва еднозначна реакция на корупционните скандали, надеждата се превръща в разочарование и води до емиграция на младите хора на България.

Президентът посочва, че  служебното правителство е пресякло редица порочни корупционни практики на предишното управление и е върнало  надеждата на хората, че корупцията може да бъде преборена. „Хората искат друго лице на България“, казва Радев и призова за реален ангажимент от европейските институции за утвърждаването на върховенството на закона у нас.  Той отбеляза, че  създадените след препоръки на Европейската комисия специализирани съд и прокуратура, вместо да доведат до ефективни присъди в борбата с корупцията по високите етажи на властта, се  превръщат в инструмент за натиск срещу политически и бизнес опоненти.

Европейските депутати са поставили въпроси за   пасивността на прокуратурата по знакови корупционни скандали в България и показната активност в други случаи.  На това Радев отговаря, че  въпросът отчетността на главния прокурор и приемането на ефективен механизъм за контрол на неговата работа, е на дневен ред в обществото и последователно се повдига и в Народното събрание.

В отговор на въпрос за свободата на медиите у нас вицепрезидентът Илияна Йотова акцентира на  непрозрачния начин на финансиране и разпределяне на средства от изпълнителната власт.  Вицепрезидентът посочва, че европейските фондове за комуникационни стратегии, са използвани  като инструмент за влияние върху медиите. По думите ѝ следва да се помисли за законодателни промени, които да препятстват подобни злоупотреби.

Според ръководителят на делегацията от Европейския парламент София ин ‘т Велд,  проблемите у нас са много, но е обнадеждена, защото вижда  решимост това да се промени. По думите ѝ „корупцията е отровна“ и членовете на комисията LIBE имат амбицията да допринесат за решаването на този проблем. Тя се надява, че редовното  българско правителство ще  бъде стабилно и ще се стреми към реални реформи.

Евродепутатът Клеър Дейли сподели наблюденията си, че в България еврофондовете са съсредоточени в малцина богати хора. Тя разказа, че е посетила страната ни няколко пъти по време на масовите протести миналото лято. „Разочаровани сме, че Европейската комисия не се намеси“, каза Дейли.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.