Последни новини
Home / Законът / БХК публикува тайните актове на главния прокурор

БХК публикува тайните актове на главния прокурор

Defakto.bg

 

Достъп до актовете правозащитниците получиха след два отказа на прокуратурата и три дела по реда на Закона за достъп до обществена информация.

 

Българският хелзинкски комитет (БХК) публикува актовете на главния прокурор, които самата прокуратура не е огласила на сайта на институцията. Това стана след като от прокуратурата в продължение на близо година и половина се съпротивляваха да предоставят достъп до тези актове.

Припомняме, че през май БХК публикува списък с актовете на главния прокурор, повечето от които не са достъпни публично. Това стана след като Административен съд – София-град отмени, както мълчаливия, така и изричния отказ на прокуратурата. След като се сдоби със списъка, БХК поиска достъп до съдържанието на актовете в него, както и до още няколко акта (сред които указанието, блокирало достъпа на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства до прокурорски преписки), за чието съществуване има данни в различни доклади на прокуратурата. Прокуратурата отново отказа. Съдът отмени и този отказ, и прокуратурата беше принудена да предостави документите.

Списъкът, който ни бе предоставен в изпълнение на съдебните решения изглежда непълен. Остава съмнението, че главният прокурор може да укрие своите актове, въпреки съдебните решения, осъждащи го да ги предостави“, коментира адв. Диана Драгиева от Програмата за правна защита на БХК, водила делата срещу прокуратурата.

По отношение значимостта на тези актове, тя обясни: „С един от актовете си главният прокурор произволно ограничава достъпа, не само на пострадали от правонарушения лица, но и на адвокати, до решените с отказ да се образува наказателно производство прокурорски преписки. Въпросът дали да се предостави достъп до тези  преписки се поставя в изключителната компетентност на решилия ги прокурор, а това е предпоставка за злоупотреби или, най-малкото, за липсата на отчетност и липса на обществено доверие в работата на прокуратурата.

Материалите, събрани по тези преписки, не се ползват от защитата на НПК като следствена тайна, тъй като тя обхваща само материалите, събрани в наказателното производство, а в тези случаи е налице именно отказ да се образува такова. Въпреки това достъпът до тези преписки е възпрепятстван в резултат на скрития доскоро едноличен акт на главния прокурор. За тези разпоредби вече сезирахме Върховния административен съд с искане да обяви тяхната нищожност“, заявява адв. Драгиева.

Установяването на незаконосъобразността на укриването на информация от страна на органа, чиято основна функция съгласно Конституцията е да следи за спазване на законността, има своята цена – деловодните разноски, възлизащи на 1530 лв., са присъдени в тежест на прокуратурата, иначе казано: в тежест на българския данъкоплатец.

Актовете са публикувани в сайта на БХК тук. ♦

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.