Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор Гешев се е изнесъл от Дом 5 в резиденция Бояна

Главният прокурор Гешев се е изнесъл от Дом 5 в резиденция Бояна

Defakto.bg
Напуснал е имота преди да изтече срока на  предизвестието  – 1 октомври
Главният прокурор Иван Гешев се е изнесъл от правителствената резиденция “Бояна”, съобщава „Свободна Европа“ .Изданието се  позовава на отговори на Правителствената информационна служба, от които се  разбира, че към момента е освободена вилата, в която главният прокурор и  семейството му живееха от лятото на 2020 г.
Гешев и жената, с която живее, са подали заявления за прекратяване на договорите за дългосрочно ползване на правителствения имот на 1 септември тази година. Срокът на предизвестията им е един месец – до 1 октомври. Семейството на главния прокурор обаче се е изнесло предсрочно. На този етап не са известни мотивите, с които Иван Гешев е напуснал Дом 5 в правителствената резиденция.

Ha 24 aвгycт м.г. в дeня нa Haциoнaлнoтo cъвeщaниe нa пpoĸypopитe в Бoянa,  aдвoĸaт Xaджигeнoв oт имeтo нa  Oтpoвнo тpиo oбяви cepия oт въпpocи, cвъpзaни c мecтoживeeнeтo нa глaвния пpoĸypop. Bъпpocитe бяxa:

Живee ли глaвният пpoĸypop Ивaн Гeшeв в дъpжaвнa peзидeнция “Бoянa”?  Πo cилaтa нa ĸaĸвa нopмaтивнa ypeдбa e paзpeшeнo oбитaниeтo мy нa Дoм № 5″?  Имaл ли e дpyг глaвeн пpoĸypop пoдoбнa пpивилeгия? Извъpшeн ли e peмoнт нa Дoм № 5 и нa ĸaĸвa cтoйнocт? Πpoвeдeн ли e тъpг зa peмoнтa и aĸo дa – ĸoй гo e cпeчeлил? Oxpaнявaн ли e Ивaн Гeшeв oт cлyжитeли нa Бюpoтo зa зaщитa нa cвидeтeли нa тepитopия, ĸoятo ce oxpaнявa oт Haциoнaлнaтa cлyжбa зa oxpaнa? Oт бюджeтa нa пpoĸypaтypaтa ли e плaтeн peмoнт нa Дoм № 5?”

След запитване от страна на Свободна Европа Министерският съвет потвърди тази информация, а от получените отговори стана ясен, че всеки от договорите е на стойност 2200 лева месечно.  Според изпратените документи от Министерския съвет Дом 5 на резиденцията се отдава за ползване на принципа на т.нар. „дълъг престой“, който се калкулира „по 100 лв. за нощувка, но не по-малко от стойността на 22 (двадесет и две) нощувки“. Така са оформени и двата договора, става ясно от отговора на Правителствената информационна служба.  Това, че двата договора са на стойност 2200 лева всеки, означава, че ако Иван Гешев и семейството му ползват жилището си плътно – 30 или 31 дни в месеца, не плащат по 100 лева на нощувка, както е формулирано в правилата за ползване на държавните имоти на резиденцията.

Изданието сметна,  че  при сума 4400 лева месечно от два договора Гешев и семейството му ползват Дом 5 или само 22 нощувки в месеца (например само работните дни) или са сключили договора на най-ниската възможна сума. При тези суми нощувката за главния прокурор излиза около 70 лева, пише изданието.

И миналото лято, и това пред правната комисия, той твърдеше, че се е настанил там, заради сигнали, свързани със сигурността му, а препоръката е на всички служби за сигурност в страната.

Според отговорите на Правителствената информационна служба обаче, държавният имот е предложен на Гешев „във връзка с писмо от Прокуратура на Република България“. Т.е. ръководената от Иван Гешев прокуратура предлага Иван Гешев да живее в държавна вила.

В писмото на прокуратурата “се цитира резултат от проведено охранително обследване” от Министерството на вътрешните работи (МВР), Бюрото за защита към главния прокурор и НСО.

 В края на август служебният вътрешен министър Бойко Рашков усъмни в достоверността на сигналите за заплаха срещу главния прокурор. Той твърдеше и, че той е пазен от три служби едновременно и обяви, че полицейска патрулка обикаляла около резиденцията. Прокуратурата обяви твърденията на Рашков за лъжа.

Седмица по-късно Иван Гешев е подал предизвестие за прекратяване на ползването на Дом 5.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.