Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор Гешев се е изнесъл от Дом 5 в резиденция Бояна

Главният прокурор Гешев се е изнесъл от Дом 5 в резиденция Бояна

Defakto.bg
Напуснал е имота преди да изтече срока на  предизвестието  – 1 октомври
Главният прокурор Иван Гешев се е изнесъл от правителствената резиденция “Бояна”, съобщава „Свободна Европа“ .Изданието се  позовава на отговори на Правителствената информационна служба, от които се  разбира, че към момента е освободена вилата, в която главният прокурор и  семейството му живееха от лятото на 2020 г.
Гешев и жената, с която живее, са подали заявления за прекратяване на договорите за дългосрочно ползване на правителствения имот на 1 септември тази година. Срокът на предизвестията им е един месец – до 1 октомври. Семейството на главния прокурор обаче се е изнесло предсрочно. На този етап не са известни мотивите, с които Иван Гешев е напуснал Дом 5 в правителствената резиденция.

Ha 24 aвгycт м.г. в дeня нa Haциoнaлнoтo cъвeщaниe нa пpoĸypopитe в Бoянa,  aдвoĸaт Xaджигeнoв oт имeтo нa  Oтpoвнo тpиo oбяви cepия oт въпpocи, cвъpзaни c мecтoживeeнeтo нa глaвния пpoĸypop. Bъпpocитe бяxa:

Живee ли глaвният пpoĸypop Ивaн Гeшeв в дъpжaвнa peзидeнция “Бoянa”?  Πo cилaтa нa ĸaĸвa нopмaтивнa ypeдбa e paзpeшeнo oбитaниeтo мy нa Дoм № 5″?  Имaл ли e дpyг глaвeн пpoĸypop пoдoбнa пpивилeгия? Извъpшeн ли e peмoнт нa Дoм № 5 и нa ĸaĸвa cтoйнocт? Πpoвeдeн ли e тъpг зa peмoнтa и aĸo дa – ĸoй гo e cпeчeлил? Oxpaнявaн ли e Ивaн Гeшeв oт cлyжитeли нa Бюpoтo зa зaщитa нa cвидeтeли нa тepитopия, ĸoятo ce oxpaнявa oт Haциoнaлнaтa cлyжбa зa oxpaнa? Oт бюджeтa нa пpoĸypaтypaтa ли e плaтeн peмoнт нa Дoм № 5?”

След запитване от страна на Свободна Европа Министерският съвет потвърди тази информация, а от получените отговори стана ясен, че всеки от договорите е на стойност 2200 лева месечно.  Според изпратените документи от Министерския съвет Дом 5 на резиденцията се отдава за ползване на принципа на т.нар. „дълъг престой“, който се калкулира „по 100 лв. за нощувка, но не по-малко от стойността на 22 (двадесет и две) нощувки“. Така са оформени и двата договора, става ясно от отговора на Правителствената информационна служба.  Това, че двата договора са на стойност 2200 лева всеки, означава, че ако Иван Гешев и семейството му ползват жилището си плътно – 30 или 31 дни в месеца, не плащат по 100 лева на нощувка, както е формулирано в правилата за ползване на държавните имоти на резиденцията.

Изданието сметна,  че  при сума 4400 лева месечно от два договора Гешев и семейството му ползват Дом 5 или само 22 нощувки в месеца (например само работните дни) или са сключили договора на най-ниската възможна сума. При тези суми нощувката за главния прокурор излиза около 70 лева, пише изданието.

И миналото лято, и това пред правната комисия, той твърдеше, че се е настанил там, заради сигнали, свързани със сигурността му, а препоръката е на всички служби за сигурност в страната.

Според отговорите на Правителствената информационна служба обаче, държавният имот е предложен на Гешев „във връзка с писмо от Прокуратура на Република България“. Т.е. ръководената от Иван Гешев прокуратура предлага Иван Гешев да живее в държавна вила.

В писмото на прокуратурата “се цитира резултат от проведено охранително обследване” от Министерството на вътрешните работи (МВР), Бюрото за защита към главния прокурор и НСО.

 В края на август служебният вътрешен министър Бойко Рашков усъмни в достоверността на сигналите за заплаха срещу главния прокурор. Той твърдеше и, че той е пазен от три служби едновременно и обяви, че полицейска патрулка обикаляла около резиденцията. Прокуратурата обяви твърденията на Рашков за лъжа.

Седмица по-късно Иван Гешев е подал предизвестие за прекратяване на ползването на Дом 5.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.