Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата възложи на министър Комитова задачи по проблемите с водата в Копривщица

Прокуратурата възложи на министър Комитова задачи по проблемите с водата в Копривщица

Defakto.bg Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира служебния министър на регионалното развитие и благоустройството по реда на чл. 145, ал. 1, т. 6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) за предприемане на конкретни мерки за изпълнение на закона, обезпечаващи  качественото и безопасно използване на водни ресурси в гр. Копривщица, съобщават оттам.

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, която засяга проблем с водопровода и канализацията в града, заради който жителите излязоха на протест и блокираха Подбалканския път, се казва в съобщение на прокуратурата.

Отправят се препоръки : В  кратък срок да бъде уведомена за взетите решения, предприетите действия и постигнати резултати, включително за случаи на констатирано неспазване на приложимите правила, за реализиране на конкретни действия за отстраняване на закононарушения и последиците от тях, за санкциониране на виновните лица, издаване на административни актове и др.

Като приемаме, че административната прокуратура пунктуално изпълнява правомощията,   не може да не признаем, че чакаме активност и по сигналите подадени в ПРБ  от същото регионално министерство заедно с МФ за  разходване на  средства от държавния  бюджет от Агенция „Пътна инфраструктура“.   Според един от тях, при одобрен бюджет на Агенцията за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв., Агенцията е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти през 2021 г. и 1,4 млрд. лв. – за 2022 и следващи години. Твърди се, че това е извършено  в нарушение на ЗПФ, ЗФУКПС и ЗОП.

Не вярваме, че прокуратурата не се интересува и от нарушения, свързани със строителството на магистрала „Хемус“ и  „публичната тайна, че там се извършват груби нарушения на закона“ по думите на вътрешния министър Бойко Рашков.

Така, оставаме в очакване на новини за прокурорска сърцатост и по други съществени проблеми в държавата.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.