Последни новини
Home / Законът / Здравка Калайджиева: Няма по света прокуратура, която да избира председател на върховен съд

Здравка Калайджиева: Няма по света прокуратура, която да избира председател на върховен съд

Defakto.bg

Няма по света прокуратура, която да избира председател на върховен съд. Това е абсурдно и засяга принципа за независимостта на съда.“ Това мнение изрази пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, съдия в Европейския съд по правата на човека, преди тази седмица ВСС да открие процедурата за избор на нов председател на Върховния касационен съд.

„У нас Висшият съдебен съвет безспорно е орган, доминиран и по закон, и по Конституция от политическата власт и прокуратурата, в частност от главния прокурор. Елементарната аритметика показва, че останалите членове на ВСС не могат да формират необходимото мнозинство за избор на председатели на ВКС и ВАС. Това на практика означава, че чрез влиянието си върху прокурорите в прокурорската колегия, и съответно във ВСС, прокурорите ще избират председателите на върховните съдилища у нас“, подчерта Калайджиева.

За избора ще бъде необходима подкрепата на 17 от съдебните кадровици.

Според Здравка Калайджиева на практика главният прокурор е в състояние да държи в кадрово подчинение всички членове на прокурорската колегия, както и на действащите прокурори, като така се блокира волята на останалите членове на ВСС.

У нас правомощията на прокуратурата са до такава степен разширени, че те могат да плашат, включително политици и съдии и този страх се всява нерядко именно от страна на прокуратурата – било то по волята на нейните представители или по волята на техни кукловоди“, коментира Здравка Калайджиева.

Няма възможност за възпиране на властта на главния прокурор от евентуален произвол, отбеляза още Калайджиева.

„Не може една институция да употребява правомощията си, за да сплашва хората, да им образува преписки и да ги държи по чекмеджетата с векове или да ги вади от ръкава си като фокусник, когато пожелае или когато е необходимо в техните представи. От това нещо както съдиите, така и политиците, така и обикновеният гражданин трябва да са освободени чрез такъв контрол, който да възпира произволното упражняване на властта на главния прокурор и на прокуратурата като цяло.“

При създаването на настоящата Конституция не са мислени лостове за възпиране срещу произвол, смята Калайджиева.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.