Последни новини
Home / Законът / След като Николай Малинов заяви участие в изборите за президент, прокуратурата обяви, че делото за шпионаж влиза в съда

След като Николай Малинов заяви участие в изборите за президент, прокуратурата обяви, че делото за шпионаж влиза в съда

Defakto.bg

Часове  след като обвиненият в  шпионаж Николай Малинов обяви, че ще се кандидатира за президент, прокуратурата оповести на сайта си, че е внесла делото срещу него в специализирания съд, а  процесът е насрочен за 26 октомври.  Бившият председател на „Русофили“ Николай Малинов е издигнат от партия „Русофили за възраждане на отечеството“ за кандидат-президент.

След две години разследването срещу Малинов влиза в съда. Той ще бъде съден за това, че се е „поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин“, с цел да издаде държавна тайна.  Шпионската сага започва през 2019 година, когато Малинов беше обвинен в шпионаж и бе арестуван.  По-късно беше освободен под гаранция. По това време и избухна скандала с пътуването на Малинов до Москва, където бе награден от руския държавен  глава с орден. Разрешението за пътуване бе издадено от съдия Андон Миталов,  който пък бе обявен от САЩ за корумпиран.  В резултат на вътрешни и геополитически съображения,  във ВСС продължава да е висящо дисциплинарно дело срещу съдията по предложение на бившия правосъден министър Данаил Кирилов.  По случая Съюзът на съдиите дори се обърна с отворено писмо до международните съдийски организации, Европейската комисия и Венецианската комисия с настояване за дефиниране и утвърждаване на международни стандарти, които да установят “ясна граница на въздържание” на политиците от нападки срещу съдии, без доказателства за твърденията им.

Самият Малинов не крие убежденията си, а повдигнатото му обвинение коментира така: . „Никога през живота си не съм имал достъп до секретна информация, за да мога да я получа отнякъде и някому да я предам. Моите позиции винаги са били публични. Пред всички медии, след като излязох от затвора, заявих, че ще продължа да правя това, което правя. И съм категоричен, че това е правилно за България“., смята той.

Съобщението на прокуратурата:

Съдебният процес срещу Н.М., обвинен от Специализираната прокуратура за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна, ще започне по същество на 26.10. 2021 г. Това реши Специализираният наказателен в открито разпоредително заседание по делото, след като прие, че не са налице процесуални пречки за начало на съдебното дело.
Обвинителният акт срещу Н. М. бе внесен в Специализирания наказателен съд на 23.06.2021 г. Той е предаден на съд за извършено от него престъпление против Републиката (престъпление по чл. 105, ал1, пр. 2 от НК).
В хода на досъдебното производство бяха проведени множество процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, както и личен обиск на обвиняемия.  Изготвени бяха две компютърно- технически експертизи, графологична експертиза на събраните веществени доказателства, направен бе анализ на събраните справки и документи, относими към предмета на доказване.
В рамките на съдебното следствие предстоят разпити на близо 40 свидетели.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.