Последни новини
Home / Законът / НСО поема охраната на Гешев, няма сътресения в службата за защита на свидетелите, каза министър Стоилов

НСО поема охраната на Гешев, няма сътресения в службата за защита на свидетелите, каза министър Стоилов

Defakto.bg

Много малко от служителите на Бюрото по защита са напуснали службата при преминаването й от главния прокурор към Министерство на правосъдието, съобщи Янаки Стоилов при посещение в административната сграда, където се намира Бюрото за защита на застрашени лица.    Част от командосите са командировани в „Главна дирекция Охрана“, за да пазят застрашени магистрати – съдии, прокурори и следователи, а бодигардовете на Иван Гешев – в НСО, която вече отговаря за сигурността му, така както е посочено в закона, заяви министърът.

Няма сътресения в службата след преминаването й към министерството. Тече инвентаризация за прехвърлянето на активите,  каза Стоилов и добави, че  нивото на службата ще се повиши.  „Бюрото ще има по-голяма самостоятелност в работата си и ще се повиши в ранг от третостепенен във второстепенен разпоредител. Засега ще се командироват служители, които охраняват магистрати, към Главна дирекция „Охрана“. Всяка една трансформация повдига въпроси, заявил съм амбицията този процес да приключи максимално бързо„, обясни Стоилов след срещата. По думите му в Бюрото вече ще има специален отдел за служителите, които се занимават с охраната на магистрати.

Главният прокурор Гешев пред правната комисия  вещаеше, че прехвърлянето на Бюрото за защита ще доведе до унищожаване на службата за охрана на свидетелите и текучество на кадри. Миналата година  той нападна се отказа от охраната на НСО, а пред депутатите обясни, че се е отказал от услугите й, защото “се е превърнала в служба за обслужване, а не за охрана”.

Няма някакви трудности, които са са непреодолими. Хората са мотивирани и имат качествата да изпълняват задачите си. Работим по нормативната уредба, излъчени са съвместни групи, които трябва да осигурят прехвърлянето на материалните активи„, каза министърът.

Стоилов  обясни, че останалите средства по бюджета на бюрото ще осигуряват неговата дейност до края на годината, а за следващата година трябва да се предложи новият бюджет, в който да се преценят основните разходи, които има бюрото.

Днес Министерският съвет прие  Постановление, с което по бюджета на Министерството на правосъдието са  одобрени  допълнителни разходи за 2021 г.  След актуализацията на бюджета,  министерството получава 8 426 800 лв. , за нуждите на  Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“ към министъра на правосъдието и   безопасността на дейностите в двете главни дирекции.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.