Последни новини
Home / Законът / Бойко Атанасов, независим кандидат за 47-то НС: От професионалния си опит има какво да дам за съдебната реформа

Бойко Атанасов, независим кандидат за 47-то НС: От професионалния си опит има какво да дам за съдебната реформа

Defakto.bg

Аз съм магистрат и не мога да бъда вписан в партийна листа, мога да бъда само независим кандидат“. Това каза пред БНР следователят Бойко Атанасов, който ще се яви като независим кандидат на парламентарните избори на 14 ноември, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от сдружение БОЕЦ.

Следователят е наясно, че за близо 30 години независими кандидати за народни представители не са били избирани. А въпреки  заявките на партиите и референдумите, че мажоритарният дял на независимите кандидати  трябва да се повиши, избирателната  система е така създадена,  че ограничава възможностите на независимите кандидати и да се регистрират,  и да участват равнопоставено в изборите, каза Атанасов.  Посочи пример –    независимите кандидати имат право да събират подписи за участие само от избирателния район в който се кандидатират, едно тежко условие, което не важи за партиите, отбеляза  Бойко Атанасов. В случая става дума за 24-ти избирателен  район в столицата.

Въпреки това, следователят  е мотивиран да се включи в изборния маратон:  „Ние живеем в парламентарна република и Народното събрание е органът, който кове законите. Парламентът избира и назначава членовете на Висшия съдебен съвет и на Инспектората на ВСС, аз не съм доволен от работата на тези органи и институции. Не съм доволен и от правилата и законите, създадени от Народното събрание, за устройството на съдебната система и за функционирането ѝ. Независим съм в работата си като магистрат,  искам вижданията си по тези въпроси да ги приложа на практика“.

Атанасов заяви, че  има близки възгледи с някои от партиите как трябва да изглежда съдебната реформа,  но  е разочарован  от отстъплението, което те демонстрират  вече в няколко парламента:  „Когато влязат в парламента, се случва нещо съвсем друго – започват едни дълги и необясними разговори помежду им,  в които се забравя онова, за което са изпратени там“.

Аз не виждам нищо по-нормално от това, когато един човек се кандидатира за народен представител, после да не оттегля  участието си, а да отиде и да работи вместо да се крие по  зайчарниците с Гешев,  коментира Атанасов оттеглянето на Борисов от парламента след избора му за депутат.

Следователят се надява на  гражданска подкрепа, защото вижда разочарованието на хората по улиците:  Виждам, че  има и доста голямо отчаяние.. Хората искат нещо ново, аз мога да им го предложа“.

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.