Последни новини
Home / Законът / Бюрото за защита на свидетели разпродава бронирани автомобили, обяви зам.министър Иван Демерджиев

Бюрото за защита на свидетели разпродава бронирани автомобили, обяви зам.министър Иван Демерджиев

Defakto.bg

„Има сигнал за разпродаване на имущество на Бюрото за защита, а това може да застраши живота на охраняваните свидетели“ – това  заяви заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев пред БТВ в предаването „Тази сутрин“.  От думите му се разбра,че  става дума за продажба на бронирани автомобили.

„Що се отнася до преминаването на Бюрото по защита от държавното обвинение към министерството на правосъдието, прокуратурата ни съдейства в някаква степен, но в момента нямат контрол върху материалната база на структурата“, каза Демерджиев

Предстои да се създадат подзаконови нормативни актове за дейността на Бюрото по защита под ръководството на министерството, напомни той.

Според него предсказанието на главния прокурор Иван Гешев не се е сбъднало и няма напуснали служители, само няколко са пожелали да се прехвърлят в НСО. Съставът на структурата ще остане същия, но не може да бъде оповестен, защото  информация е класифицирана.  Секретни са и данните за броя на свидетелите, които се охраняват в момента, но Демерджиев  отбеляза, че не са много.

Той е категоричен, че няма риск да изтече информация за защитените свидетели. По думите му министерството се справя успешно с охраната на съдиите, които според него са най-застрашени, . тъй като постановяват последния акт.  Дейността на Бюрото ще се подобри, защото ще се специализира спрямо защитата на магистратите.

По закон миниcтъpът щe нaзнaчaвa pъĸoвoдитeля нa Бюpoтo пo зaщитa и cлyжитeлитe в нeгo пo peд и нaчин, oпpeдeлeни c пpaвилниĸa зa пpилaгaнe нa зaĸoнa, а  дълготрайните активи за функциониране на  Бюрото се предоставят на правосъдното министерство в 3-месечен срок от влизането на закона в сила.

Главният  пpoĸypop зaяви пред депутатите, чe  щe ceзиpa Koнcтитyциoнния cъд зapaди пpexвъpлянeтo нa вcичĸи дългoтpaйни мaтepиaлни aĸтиви, пoлзвaни oт бюpoтo, вĸлючитeлнo и cгpaдaтa, oт cъдeбнaтa влacт ĸъм Mиниcтepcтвoтo нa пpaвocъдиeтo. Ho oбeщa cъдeйcтивe нa пpoĸypaтypaтa зa пpexвъpлянeтo им.

Двойното гражданство на Кирил Петков

Дали Кирил Петков има двойно гражданство, нямаме такива регистри, имаме информация само за българското му гражданство. Така коментира Иван Демерджиев казусът с двойното гражданство на бившия министър на икономиката.

Правосъдният заместник-министър е уточни, че ако към момента Петков има двойно гражданство, може да бъде изваден от списъка с кандидат-депутати за парламентарните избори.

Зимната поддръжка на пътищата

Демерджиев коментира и ситуацията с фирмите за зимно почистване на пътищата, като член на работната група за разрешаване на проблема. Според него договорите са изчерпали отдавна предмета си, защото той е ограничен със стойност. Тази стойност е надвишена е многократно в пъти, каза  Демерджиев.  Например,  в един от договорите от 14 милиона е достигнал 200 милиона, каза заяви зам. – министърът.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.