Последни новини
Home / Законът / Гешев: До дни прокуратурата казва докъде са сигналите на служебното правителство срещу кабинета „Борисов“

Гешев: До дни прокуратурата казва докъде са сигналите на служебното правителство срещу кабинета „Борисов“

Defakto.bg

            Главният прокурор предлага закон за лобизма да  спре практиката на адвокати, които като депутати,  променят законите в полза на клиентите си

До дни прокуратурата ще изготви  статистика за всички сигнали, подадени до нея от служебното правителство на Румен Радев, както и информация докъде е стигнала работата по тях.  Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на семинар, провеждащ се в курорта Албена.

Може би в следващите дни пресцентърът на прокуратурата ще ги обобщи и ще представи една статистика за сигналите, подадени от служебното правителство – колко са, на какъв етап са, кой работи, защото видяхме, че това представлява интерес. Всички тези сигнали ще бъдат обобщени, представени – сигналите на служебното правителство, не сигналите на Народното събрание, защото може би минаха през мен над 50 и повече сигнала, които са от НС, от комисията на г-жа Мая Манолова, те няма да бъдат описвани в тази статистика“, заяви Гешев пред журналисти от Добрич, информира БНР.

Той изненада с идеята,  че  в България трябва да се създаде  закон за лобизма, за да спре практиката, при която адвокати на подсъдими да стават депутати и после искат да променят законите в полза на тези, които защитават.  Изявлението му е направено без да бъде визиран  изрично адвокат Николай Хаджигенов от ИБГНИ,  който като председател комисията за полицейското насилие и подслушването,  отправи препоръка настоящият европейски делегиран прокурор Вероника Трифонова да бъде отстранена заради прекратени от нея преписки за подобно насилие.  По едно от делата на бити протестиращи Хаджигенов е бил адвокат,  обяви самият той неотдавна пред БТВ.

Не кореспондира с европейските ценности, с върховенството на правото и с каквото и да e спазване на българските закони и конституция да се иска оставката на действащ магистрат по наблюдавана преписка, на който си бил адвокат“, коментира Гешев, цитиран от „Нова телевизия“.

В България е  законно – да си адвокат, после да станеш депутат и да промениш законите в интерес на лицата, които защитаваш.   Дали е морално, трябва да си отговорят българските граждани. Това е въпрос, който не търпи отлагане от гледна точка на прокуратурата.  Във всички държави има закони, които уреждат тези неща. И това са много стриктни правила, които се спазват много внимателно. Когато дойде Кьовеши (Лаура Кьовеши, европейският главен прокурор – бел. ред.), получи протоколни подаръци и попита колко струват. Дори на такова ниво има регулация„, дава пример Гешев.

Той потвърди, че от днес го пази НСО, но  силно били преувеличени твърденията на Министерство на правосъдието, че хора от Бюрото за защита са преминали към тази служба, за да го пазят.  Ден по-рано министърът на правосъдието Янаки Стоилов обяви, че е имало незначителна миграция на хора от Бюрото към НСО, за които се предполага, че са преминали там, за да поемат охраната на  Гешев.

Дали съм защитен или не, едва ли интересува българските граждани. Когато аз съм станал главен прокурор, съм бил наясно със себе си, какво искам. Наясно съм, че никой не ме е карал да ставам главен прокурор насила и оттогава регламентацията е, че главният прокурор е с охрана„, обобщава Гешев.

Ето и съобщението на прокуратурата по повод семинара в Албена,  на който присъства главният прокурор:

Днес, 30.09.2021 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев откри българо-баварски семинар на тема „Данъчно-наказателно право – международни аспекти“, организиран от фондация „Ханс Зайдел“.
Иван Гешев приветства участниците като подчерта традиционно добрите отношения с магистратите от Германия. Той изрази увереност, че настоящата среща ще е от огромна полза за всеки един от участниците, тъй като установяването на лични контакти между тях без съмнение води до по-бързо и качествено решаване на казуси от взаимен интерес.
Гости на семинара са бившият ръководен министерски съветник в Баварското държавно министерство на правосъдието д-р Хелмут Палдер, заместник-посланикът на Федерална република Германия Щефан Рьокен, заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.
Представители на Прокуратурата на Република България, НСлС, ДАНС, МВР, Сметната палата, български и германски магистрати с професионален опит в сферата на данъчно-наказателното право също участват в събитието.
Програмата включва теми като междуведомствено сътрудничество и особености на трансграничните разследвания при преследване на данъчни закононарушения, обмяна на опит и обсъждане на практически случаи на престъпления по отношение на данъчно-наказателното

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.