Последни новини
Home / Законът / Съд на ЕС отхвърли иск за 100 хил. EUR на Мариан Кочнер срещу Европол за вреди след убийството на журналиста Ян Кусак

Съд на ЕС отхвърли иск за 100 хил. EUR на Мариан Кочнер срещу Европол за вреди след убийството на журналиста Ян Кусак

Defakto.bg
На снимката Мариан Кочнер През септември, поради липса на доказателства,  Словашкият съд оправда бизнесмена Мариан Кочнер по обвинението, че е поръчал убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница.  Куциак е разследвал и писал материали за тъмни сделки и корупционни афери на Кочнер , а обвинението поддържаше, че именно по тази причина милионерът е поръчал унищожението му.  Присъдата е протестирана от прокуратурата. Върховният съд на Словакия обаче осъди  Мариан Кочнер, обвинен в убийството на разследващия журналист Ян Куциак, на 19 години затвор по друго дело – за измама, предадоха световните агенции.  Убийството на журналиста и приятелката през 2018 г.  му предизвика масови демонстрации в страната и смяна на правителството без предсрочни избори.

 

Общият съд отхвърли  предявения от Mариан Кочнер иск срещу Европол в контекста на разследването на убийството на журналиста Ян Кусак и  годеницата му Мартина Кушнирова.  Според съдиите Кочнер не е  доказал, че Европол носи отговорност за оповестените от словашката преса и в интерет негови  лични данни, както и за включването на името му в „списъците с мафиоти“, съобщи пресцентърът на Съда.

Делото пред Общия съд на ЕС е отзвук  от процеса по разследване на трагичното убийство на журналиста и годеницата му на 21 февруари 2018 г. в Словакия

След убийството словашките власти провеждат мащабно следствие.  В рамките на разследването и по искане на словашките власти Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на правоприлагането (Европол) извлича данните от два мобилни телефона, принадлежали на Мариан Кочнер  и в USB носител на данни.

На 13 януари 2019 г. Европол предава на словашките власти доклад за извършените операции върху USB носителя на данни. На 21 юни 2019 г. Агенцията предоставя на словашките власти окончателните  данни за извършените операции върху мобилните устройства.

След появата в словашката преса и в интернет през май 2019 г. на огромен  обем информация за  частни разговори, чийто източник са именно въпросните мобилни телефони — Мариан Кочнер  предявява иск пред Общия съд на Европейския съюз.

В него той иска Европол да му изплати обезщетение в размер на 100 000 EUR за неимуществената вреда, която е  накърнила неговата чест,  професионална  репутация и  правото му на личен и семеен живот. А като причина посочва  неизпълнено задължение на  Европол  за защита на личните данни.  От една страна, Мариан Кочнер  твърди, че Агенцията е пред обществеността въпросната информация още преди посочените по-горе научни доклади да са били предоставени на словашките власти.  От друга,  че в посочения по-горе доклад от 13 януари 2019 г. Европол е вписала името му в „списъците с мафиоти“.

Решението на Съда

В решението  си Общият съд най-напред посочва, че за да се ангажира извъндоговорната отговорност на Съюза за вреда, нанесена от негови агенции, в случая Европол, трябва да са налице три кумулативни условия – неправомерност на поведението на агенцията, наличие на действителна вреда и причинно-следствена връзка между това поведение и претендираната вреда.

Съдът констатира, че  твърденията на Мариан Кочнер,  според които в момента на публикуването на частните му разговори от словашката преса,  само агенцията е трябвало да разполага с тях,  са оборени.   От протокол от 23 октомври 2018 г. се установява, че на тази дата служител на Европол предава на словашките власти твърд диск с предварителни резултати под формата на събрани и извлечени данни от въпросните мобилни телефони.  Поради това Общият съд констатира, че   към 23 октомври 2018 г. словашките власти също са разполагали със спорните данни и от същата дата Европол вече не е била единственият субект, който е разполагал с тях.

Освен това Европол никога не е разполагала със спорните комуникации в разкодирана и разбираема форма, тъй като тя само е събрала и извлякла кодирани данни, съдържащи се във въпросните мобилни телефони. Всъщност именно словашките власти след като са получили  кодираните данни са ги  разкодирали и направили разбираеми.

Следователно,  предвид липсата на доказателства, съдът не приема,  че Европол носи отговорност за разкриването на въпросните транскрипции, и не може да се заключи, че е  установена в достатъчна степен причинно-следствена връзка между твърдяната вреда и някакво поведение на тази агенция.

Накрая, що се отнася до вредата, която Мариан Кочнер претендира, че му е нанесена с вписването от Европол на името му в „списъците с мафиоти“, Общият съд констатира, че Кочнер  не е представил никакви доказателства, с които да се установи, че тези списъци са изготвени и поддържани от Европол.  Милионерът  също така не представил никакви доказателства, че  публикуваната от словашката преса информация за твърдяното вписване на името му в „списъците с мафиоти“,  почива на представения  доклад от 13 януари 2019 г.

Общият съд подчертава, че още преди убийството на Ján Kuciak и Martina Kušnírová словашката преса е представяла Мариан Кочнер като „мафиот“, а не само, както той твърди, като „противоречив предприемач“, което изключва възможността това представяне да почива на посочения по-горе доклад от 13 януари 2019 г.

В заключение Общият съд постановява, че Европол не носи отговорност за вреда, причинена от промяната на квалификациите, използвани от словашката преса при споменаването на името на Мариан Кочнер. И отхвърля изцяло иска му.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.