Последни новини
Home / Законът / Боян Магдалничев: Изборът на председател на ВКС не е предрешен

Боян Магдалничев: Изборът на председател на ВКС не е предрешен

Defakto.bg

Изборът за председател на ВКС не е предрешен, коментира  представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев пред БНТ.  Възможно е дори да няма избор,  заяви той.

Вчера пленумът на ВСС даде старт на процедурата, която ще приключи с избор на 14 януари догодина, за когато е насрочено  изслушването на кандидатите и гласуването за тях.  Официални кандидатури за поста още няма. Според графика на ВСС на 7, 14, 21 и 28 октомври могат да бъдат  номинира кандидати за председател на Върховния касационен съд.

„Пленумът на ВСС, органът, който избира тримата големи в системата, има правото да преценява качествата на кандидатите, които са предложени. Той няма ангажимент непременно да избере“, заяви  Боян Магдалинчев.

„Изборът на г-н Панов за председател на ВКС беше в резултат на номинация от членовете на тогавашния Висш съдебен съвет, след това изборът на г-н Чолаков като председател на ВАС беше номинация на пленума на ВАС, главният прокурор беше номинация на прокурорската колегия на ВСС, припомни той.  По думите му, ако няма избран кандидат, пленумът на ВСС възлага на някой от заместник-председателите на ВКС да изпълняват функцията на председател до избора на нов председател.

В закона е разписано, че процедурата за избор на председател на ВКС се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от четири месеца преди изтичане на мандата на настоящия председател на Върховния касационен съд. Неговият мандат изтича на 10 февруари 2022 година. Кандидатури по закон трябва да се издигат в четири последователни заседания след заседанието, на което е прието решението за откриване на процедурата. Вчера с решение по точка 1 от дневния ред на заседанието на пленума на ВСС беше открита процедурата. Така че на 7, 14, 21 и 28 октомври могат да се номинират кандидати за председател на Върховния касационен съд„, обясни той.

.Според  Магдалинчев е  по-добре  да има повече от един кандидат за председател на ВКС, още повече че законът позволява такава възможност.

„В закона е пред него по-добре би било да има повече от един кандидат за председател на ВКС, още повече че законът позволява такава възможност. Номинации за поста имат право да правят пленумите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, поне трима членове на съдийската колегия на ВСС, както и министърът на правосъдието.

Министър Янаки Стоилов предупреди, че може да се включи в номинациите, ако има фигура, подкрепена от съдийското войнство, която се ползва с обществена подкрепа, но не е сред обсъжданите  във ВСС.

Вчера на Пленума на ВКС, свикан от Лозан Панов  за обсъждане на процедурата по избора, е  дискутирана и възможността върховните съдии да излъчат кандидат за поста.  Засега съдиите остават сдържани по въпроса, който се очаква окончателно да бъде решен през следващия месец.

About De Fakto

Проверете също

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Прокуратурата иска имунитета на кандидат депутат, шофирал след употреба на наркотици

Софийска градска прокуратура (СГП) е предложила на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.