Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ светкавично опроверга, че проф. Анастас Герджиков е бил в конфликт на интереси

КПКОНПИ светкавично опроверга, че проф. Анастас Герджиков е бил в конфликт на интереси

Defakto.bg

Заради „множество запитвания от медии“ антикорупционната комисия (КПКОНПИ) реши да припомни  свое решение от  миналата година (05.02.2020), което не е установило  конфликт на интереси при ректора на Софийския университет – проф. Анастас Герджиков. Решението е било взето в състав:  Председател – Сотир Цацаров, зам. – председател Антон Славчев и членове Пламен Йоцов и Силвия Къдрева.

Производството е било образувано по твърдения в медии, че Герджиков е сключил със своята майка – проф. Мария Герджикова, договор за изследване сред българските общности в чужбина, срещу което тя е получила 9000 лв. възнаграждение.

Анастас Герджиков е дал писмен отговор пред медиите, че въпросният договор е сключен през 2018 г. и не е подписан от него, а от заместник-ректора доц. Георги Вълчев, който е упълномощен да подписва официални документи, казва антикорупционната комисия.

В решението от м.г. се казва, че  комисията „не е установила конфликт на интереси по отношение на проф. дфн Анастас Герджиков – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ във връзка със сключването на Договор № 80-14-836/18.09.2018г. с проф. дпн Мария Герджикова, с предмет участие в разработването на методология и инструментариум за изследване на потребностите от обучение по български език и литература в българските общности в чужбина, предавателно-приемателен протокол за приемане на работата и плащането по договора на 30.11.2018г.“

В петък ректорът на СУ  потвърди, че  ще се кандидатира за президент, издигнат от инициативен комитет, както и че ГЕРБ го подкрепя.  „Приех Инициативен комитет да издигне моята кандидатура за президент на Република България. Смятам, че мога да бъда полезен с това, че имам качествата да олицетворявам единството на нацията, работил съм на няколко места, в организации, които са сложни„., каза той.

Професорът не отговори на въпроса кой му е предложил кандидатура за президент,  но обеща отговори след два дни.  Анастас Герджиков заяви, че има качества за обедини разделената нация,  подчерта, че разговорите, които са го мотивирали са водени с дясноцентристки партии.

По повод оповестената кандидатура на ректора на СУ, подкрепена от ГЕРБ, президентът Радев заяви: „Преди пет години Борисов се скри под полата на госпожа Цачева, сега се крие под тогата на ректора“.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.