Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов ще се кандидатира за президент като независим

Лозан Панов ще се кандидатира за президент като независим

Defakto.bg

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се включва в президентската надпревара като независим кандидат, съобщи БНР, като се позова на свои източници. Той ще бъде издигнат от инициативен комитет, който ще бъде учреден днес.

Инициатива „Правосъдие за всеки“ е  сдружението,   което е в основата на протестите срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, а след избора му вече две години настоява и за оставката му, е инициатор на тази кандидатура.

Управителният съвет на „Правосъдие за всеки“ потвърди номинацията на Панов.   „В изпълнение на законовите изисквания образуваме Инициативен комитет. Членовете му са поканени на среща – сборен пункт днес, 2-ри октомври, в 17 ч. пред сградата на Президентството“.   Заседанието  ще се проведе след това в зала „Сохо“ на ул. Искър.

Все още не е ясно кой ще е кандидатът за вицепрезидент, както и дали в инициативния комитет ще има политически фигури от дясното пространство.

По информация на БНР представители на една от партиите в ДБ също са участвали в убеждаването на съдия №1.

След Румен Радев и Анастас Герджиков Лозан Панов ще е третият, който се включва в надпреварата за „Дондуков“ 2 като независим. Той ще трябва да напусне поста си като председател на ВКС.  Това става 4 месеца преди да изтече мандатът му и в ситуация, в която ВСС стартира процедура  за избор на нов съдия №1.

Има риск дали ВСС ще приеме оставката навреме, за да може тПанов да се регистрира в ЦИК.  Сроковете  са изключително сгъстени и кандидатурата му лесно може да бъде саботирана, пише  Медиапул. Заседанието на Пленума на ВСС е на 7 октомври.  Указът на Радев трябва да бъде издаден незабавно, за да излезе в Държавен вестник.  Крайният срок за регистрацията на кандидатите изтича на 12-ти.

Според юристи запознати с правилата Изборния кодекс, участието на Панов в изборите,  не налага той да напуска поста си. Достатъчно е само да излезе в отпуска, а оставката би била задължителна, ако бъде избран.

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря вписването на новото ръководството на Българския спортен тотализатор

Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор. До решението на …

Решение на Върховен съд, обявявило преюдициално запитване за незаконосъобразно, нарушава правото на ЕС

Въз основа на предимството на правото на Съюза националният съд не трябва да се съобразява …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.