Последни новини
Home / Законът / Проф. Янаки Стоилов: След призивите за обединение, някой попита ли гражданите дали са готови да се обединят с олигархията

Проф. Янаки Стоилов: След призивите за обединение, някой попита ли гражданите дали са готови да се обединят с олигархията

Defakto.bg

Който призовава за  обединение на партии и хора, трябва преди това да попита дали мнозинството от българските граждани са съгласни да се обединят с олигархията.  Това заяви  министърът на правосъдието  проф. Янаки Стоилов  пред Нова тв.   по повод обявената  кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президентските избори и изявленията му, че има качества да е обединител на нацията.

Проф. Герджиков е утвърден учен и преподавател. Сега обаче той ще бъде оценяван като политик. Основната дилема на предстоящите избори е дали да бъдем за премахване на досегашния порочен модел на управление или за неговото запазване. Всеки, който призовава за обединение на партии и хора, трябва да попита, дали мнозинството от българските граждани са съгласни да се обединят с олигархията„, заяви още проф. Стоилов. Министърът на правосъдието  отбеляза,  че е запознат с  политическата технология и попита дали Анастас Герджиков би се решил на такава стъпка без тя да е съпроводена с ясната подкрепа от ГЕРБ.

Не ми пречи оценката за неговата академична дейност, защото аз ви казах пред какъв избор сме изправени. Това не е някакъв образователен, ведомствен или друг избор, а дилема за посоката, в която България ще върви оттук нататък„, заяви още министърът на правосъдието.   Според него в университета е добре, че има хора, които споделят различни политически възгледи.

Въпросът е те да не политизират своята академична дейност. Особено в областта на обществените науки няма как напълно встрани да стои въпросът за идеологията и по-скоро тези, които го прикриват, винаги изповядват господстващата идеология. От тази гледна точка нека от университета да излизат способни хора, които са се доказали и които да претендират за определени политически държавни позиции„, посочи още проф. Стоилов.

Министърът  коментира и обявената кандидатура на Лозан Панов.  На въпрос дали председателят на ВКС е подал оставка, Стоилов заяви: „Той няма как да я подаде, тъй като това може да стане най-рано другата седмица. Не мисля, че Темида ще забави гласуването. По-добре щеше да е той да води борбата за промяна на съдебната система до изтичане на мандата му, но това е негова преценка”.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.