Последни новини
Home / Законът / Откриха новата учебна година в НИП на кандидатите за младши магистрати випуск 2021-2022 г.

Откриха новата учебна година в НИП на кандидатите за младши магистрати випуск 2021-2022 г.

Defakto.bg

Шестима кандидати за младши съдии, 29 кандидати за младши прокурори и 17 кандидати за младши следователи започнаха 9-месечното си задължително първоначално обучение в Националния институт на правосъдието с официална онлайн церемония.
С пожелания за здраве и успешно обучение приветствия към бъдещите младши магистрати отправиха директорът на НИП Миглена Тачева, членове на Управителния съвет на Института – председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков и министърът на правосъдието и пазител на държавния печат проф. Янаки Стоилов, както и Даниела Машева, заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура.
Благослов за здраве и успех отслужи архимандрит Василий Савов, протосингел на Софийската Света митрополия.
След успешното приключване на онлайн обучението на предишния випуск кандидати за младши магистрати, днес сме по-подготвени, по-отговорни и по- уверени в изпълнението на мисията си – да развиваме знания, умения и компетентности, обърна се директорът на Института Миглена Тачева към бъдещите младши магистрати. Тя цитира един от новаторите на съвременната философия – Ювал Харари, който в книгата си „21 урока за 21 век“ разглежда обучението на бъдещето като обучение на компетентности, в което най- важни са уменията за критично мислене, комуникативност и устойчивост в непрекъснато променящата се среда.
За да се спазват противоемидемичните мерки, само шестимата кандидати за младши съдии ще се обучават присъствено. Обучението на кандидатите за младши прокурори и младши следователи ще е онлайн, но с практически присъствени сесии – по график, на ротационен принцип, които ще се провеждат в бази на органи на съдебната власт.
Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков изтъкна възможността на курсистите да станат младши магистрати след 9-месечно обучение В НИП, „ковачница на много добри кадри“. Преди години ние нямахме тази опция и сами трябваше да се подготвяме, за да станем пълноправни и пълноценни магистрати, допълни той.
Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов посочи, че всяка година чрез обучението на кандидатите за младши магистрати съдебната система се обновява, получава нов импулс. Той подчерта, че изграждането на почтеност в характера на магистрати е по-важно от самата подготовка.
„Благодарение на много добрата организация в НИП имате привилегията да получите качествени знания от избраните високо компетентни преподавали.
Надявам се, че ще продължите трайната тенденция в НИП всеки випуск кандидати за младши магистрати да има по-висок резултат от предишния“,
обърна се към курсистите зам. главният прокурор Даниела Машева.
Директорът на дирекция „Начално и въвеждащо обучение” Незабравка Стоева представи постоянните преподаватели на випуск 2021-2022 в НИП – Румяна Тозова, Искра Билярска, Нина Янева и Мария Кавракова-Аршева.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.