Последни новини
Home / Законът / За първи път МВР обяви: Журналистът Димитър Кенаров е бил жертва на полицейско насилие

За първи път МВР обяви: Журналистът Димитър Кенаров е бил жертва на полицейско насилие

Defakto.bg
Димитър Кенаров

Бойко Рашков е изпратил материалите от нова вътрешната проверка на МВР в прокуратурата с данни за престъпление от общ характер

За първи път Министерството на вътрешните работи оповести, че  срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие, използвани са белезници и е бил задържан незаконно. Това става ясно от писмо, изпратено от служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти – България и до Антикорупционния фонд, съобщава Нова тв.

В писмото, пратено в края на миналата седмица, министър Рашков съобщава, че през юни тази година е била разпоредена нова вътрешна проверка по случая, която е констатирала,  че на 2 септември м.г.  Кенаров е задържан около 22. 55 ч. в близост до полицейска будка, намираща се до административния вход на президентството срещу МС. Установени са трима служители от Специализирани полицейски сили на ОДВР – Пловдив,  които са осъществили фактическото задържане на журналиста.  По време на задържането му служителите са използвали физическа сили и  помощни средства – белезници, което не е документирано, пише в писмото. Нещо повече не му е издадена и заповед за задържане , за да може да се  защити правата си като задържано лице, се казва в писмото. На 03 септември около 03.20 ч. задържаният журналист е бил отведен до 05 РУ в столицата,  като  след въвеждането му в сградата е бил неправомерно вписан като „поканен от ОДЧ„, а не като задържано лице.

В хода на извършената  проверка са установени „множество нарушения на служебната дисциплина от ръководни и други служители на СДВР и ОДМВР Пловдив, които са предоставени на компетентните дисциплинарни наказващи органи“. Отделно от това, „с оглед наличните данни за извършено престъпление от общ характер, материалите са изпратени на Софийска районна прокуратура“, завършва писмото, подписано от вътрешния министър Бойко Рашков.

Наскоро Софийската апелативна прокуратура (САП)  потвърди отказа да се образува разследване за полицейското насилие срещу журналиста Димитър Кенаров по време на антиправителствените протести миналия септември, писа  „Сега“.

Втората прокурорска инстанция не е  открила данни за длъжностно престъпление, извършено от полицаите. Никой от тях не е нарушил или превишил служебните си задължения, приема Апелативната прокуратура.  „От материалите по преписката е видно, че полицейските служители задържали Кенаров след надлежно предупреждение да се прекратят действията по нарушаване на обществения ред от протестиращите лица. (..) Служителите на МВР са използвали физическа сила и помощни средства – белезници, поради оказаната съпротива от страна на Кенаров и отказа му да изпълни разпореждане на полицейските органи„, пише  апелативната прокуратура. Цитират се и неназовани „очевидци на събитията“, които твърдели, че „на Кенаров не са причинени телесни увреждания от полицейски служители при неговото задържане“.

През февруари 2021 г. Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на свидетел обадил се в МВР, за да свидетелства, че е видял по телевизията как Кенаров оказвал съпротива на  полицаите.  Заключенията на СГП бяха мотивирани с  вътрешната проверка по онова време на Столичната дирекция на вътрешните работи.

На 6 октомври е поредното заседание по делото за ареста на Димитър Кенаров.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.