Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов излиза в неплатен отпуск за президентската кампания, замества го Дария Проданова, шеф на Търговската колегия

Лозан Панов излиза в неплатен отпуск за президентската кампания, замества го Дария Проданова, шеф на Търговската колегия

Defakto.bg
Дария Проданова

Председателят на ВКС ще бъде в неплатен отпуск от 5 октомври до 22 ноември 2021 г. заради участието му в предизборната кампания за президент и вицепрезидент на Република България, съобщиха от съда.

 През този период функциите на председател на Върховния касационен съд ще бъдат изпълнявани от заместника на председателя и ръководител на Търговската колегия на ВКС Дария Проданова.

Неплатеният отпуск на Лозан Панов намалява временно до 21 членовете на Висшия съдебен съвет, а това става в седмицата за първи номинации за един от трите най- влиятелни постове в съдебната система – председател на Върховния касационен съд.

Инициативният комитет за издигане на кандидатурата за Президент на г-н Лозан Панов и г-жа Мария Касимова-Моасе ще внесе  документите за регистрация в сградата на ЦИК, днес 04 октомври от 16:30 ч. , съобщиха оттам.

Лозан Панов спокойно може да излезе в отпуска за времето на предизборната кампания. Нещата са много по-прости, отколкото на пръв поглед изглеждат. Такъв казус имаше със съдия Нели Куцкова, кандидат за вицепрезидент през 2001 година, която беше съдия във ВКС. По време на кампанията тя излезе в отпуска„. Това заяви по-рано пред БНР бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право, в коментар по казуса дали председателят на ВКС съдия Лозан Панов трябва да подаде оставка от поста, тъй като е кандидат за президент.

Тъкмо защото се кандидатира като независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет, а не излъчен от партия, така не се нарушава Законът за съдебната власт и не се нарушава Конституцията“, обясни професорът.  Той коментира и хипотезата оставка в случая: При подаване на оставка трябва да има решение на ВСС, който да предложи (освобождаването – б.р.) на президента. Подаването на оставка е лична преценка, но ако се стигне до подобно решение на председателя на ВКС, предполагам, че действащият президент няма за секунда да забави своето действие, така че да бъде освободен председателят на ВКС. Другото би означавало политическо шиканиране на неговата кандидатура. Струва ми се, че никой няма да го направи това нещо„.
В този случай обаче процедура, би продължила поне седмица, а времето за регистрация изтича на 12 октомври.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.