Последни новини
Home / Законът / Министър Стоилов обсъди актуални въпроси с представители на Висшия адвокатски съвет и Нотариалната камара

Министър Стоилов обсъди актуални въпроси с представители на Висшия адвокатски съвет и Нотариалната камара

Defakto.bg

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов и заместник-министър Иван Демерджиев се срещнаха с представители на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) и на
Нотариалната камара, съобщи пресцентърът  на правосъдното министерство. По-късно информация пристигна и от пресслужбата на ВАдС.
Пред председателят на ВАдвС Ивайло Дерменджиев и заместник-председателите Ина Лулчева и Валя Гигова министър Стоилов разяснил работата на министерството по проектозакона за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата и поиска становище от адвокатския съвет. Той се е заинтересувал и от  позицията на адвокатите за  работата с  Единния информационен портал за правосъдие. Както е известно Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo Зaĸoнът зa измeнeниe и дoпълнeниe нa Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн ĸoдeĸc (oбн., ДB, бp. 110 oт 2020 г.) дa бъдe oтлoжeн cъc cpoĸ oт eднa гoдинa заради oпacни нeдocтaтъци нa eлeĸтpoннoтo пpaвocъдиe.

Председателят на ВАдвС д-р  Дерменджиев е обобщил проблема с достъп до съдебните сгради, с който се сблъскват адвокати от цялата страна. Въпросът е обсъждан многократно, а  министър Стоилов се е ангажирал да провери всички възможности, включително и с оглед прилагане на мерки за равен достъп на съдебни служители, съдии и адвокати навсякъде в страната.

Наясно сме, че част от проблема е свързан със специфични архитектурни дадености на конкретни сгради, но според нас съществува възможност за намиране на решение чрез оптимизация на организация на работата с чисто административни мерки„, смята  Дерменджиев.

Друг въпрос, който той е повдигнал, е свързан със задължителното участие на адвокат при нотариални сделки над определен интерес. „Ако работим съвместно по тази тема – адвокатура, министерство, законодател и други заинтересовани субекти, това би повишило значително сигурността на гражданите и фирмите“,е казал още председателят на ВАдвС.

Зам.-председателят Ина Лулчева е поставила въпроса за необходимостта от активно институционално участие и представяне на становища от ВАдвС в процедурите по създаване и/или изменение на правни актове на ЕС, пред Венецианската комисия, като по инициатива на МП становище трябва да се иска и от ВАдвС, дори и без съветът да е посочен изрично като адресат.  Тя е обърнала внимание, че трябва да се превеждат своевременно решенията на Съда в Страсбург по дела срещу България и на Съда на Европейския съд (Съда в Люксембург), вкл. становищата и особените мнения, за да се улесни тяхното прилагане.  Лулчева е поставила и друг въпрос – за продължаващата липса на анализ на осъдителните решения на Съда в Страсбург и необходимостта от предприемане на мерки – промени в законодателството, обучение на кадри и т.н. -за изпълнението им, за да се избегне продължаващото накърняване на гарантирани в ЕКПЧ права.

Според Лулчева няма необходимост от създаване на специализирани отдели към съдилищата, а специализацията следва да е не на съда, а на органите на досъдебното производство – полиция, следствие и прокуратура.  В края на месец юли правосъдното министерство предложи сегашните   cпeциaлизиpaни cъдилищa и пpoĸypaтypи дa ce зaĸpият, нo cпeциaлизaциятa дa ocтaнe, ĸaтo дeлaтa ce пpexвъpлят ĸъм cпeциaлизиpaни oтдeли в пeттe aпeтaлaтивни paйoнa в cтpaнaтa.

Темата за работата на Агенцията по вписванията министър Стоилов и зам.-министър Демерджиев засегнаха и с председателя на Нотариалната камара Красимир Анадолиев и заместничката му Луиза Стоева.  Нотариусите са изтъкнали необходимостта от прецизиране на достъпа до данните в Имотния регистър, така че само заинтересованите лица да получават чувствителна за титулярите на партиди информация.
Министърът е акцентирал върху необходимостта от изготвяне на обективни критерии за преценка в процедурите по преместване на нотариуси.
Красимир Анадолиев е поставил въпроса за  въвеждане на механизъм, при който чрез декларация или пълномощно пред нотариус, хората да могат да определят
лицата, които да се разпореждат с имуществото или активите им, в случай на тежък здравословен проблем.

Министър Стоилов се е ангажирал с подготвянето на подходяща нормативна уредба, с която да се подпомогне борбата срещу имотните измами.

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.