Последни новини
Home / Законът / ВАС отхвърли жалбата на „Гражданска платформа Българско лято“ срещу отказа на ЦИК да регистрира партията за изборите

ВАС отхвърли жалбата на „Гражданска платформа Българско лято“ срещу отказа на ЦИК да регистрира партията за изборите

Defakto.bg

 

 Върховният административен съд отхвърли жалбата на Политическа партия „Гражданска платформа Българско лято“ против решение № 648-НС от 29.09.2021 г. на Централната избирателна комисия, с което се отказва регистрацията на партията за участие в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г.

Върховните магистрати от тричленния състав приемат, че при постановяване на обжалваното решение ЦИК не е допуснала  нарушение, което представлява основание за неговата отмяна. Комиисеята законосъобразно е отказала регистрацията на партията, тъй като към заявлението не е представено удостоверение за актуална банкова сметка, съгласно изискването на чл. 133, ал. 3, т. 7 от Изборния кодекс., съобщават от съда.

Непредставянето на което и да е от задължителните приложения към заявлението за регистрация по чл. 133, ал.3 Изборния кодекс е самостоятелно основание за отказ за регистрация. ЦИК действа в условията на обвързана компетентност и извършва проверка само по представените документи и няма право да преценява причините за допуснати непълноти в приложенията. В изборите за народни представители участват политически партии, притежаващи актуална банкова сметка, без която не може да се обслужва предизборната им кампания.

Решението по административно дело №10054 от 2021 г. е окончателно.

About De Fakto

Проверете също

КС реши, че е недопустимо да се прекрати дейността на Инспектората към ВСС заради изтеклия му мандат

 За да не се подрива демократичния ред под върховенство на правото, Конституционният съд  не допусна …

Задържана е майка за тежка телесна повреда на момиченцето си, което е на 1 година и 9 месеца

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняема А.М., на 41 г., за причиняване на тежка …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.