Последни новини
Home / Законът / Досиетата „Пандора“: Делян Пеевски е свързан с 3 офшорни фирми, за които не са подавани имуществени декларации

Досиетата „Пандора“: Делян Пеевски е свързан с 3 офшорни фирми, за които не са подавани имуществени декларации

Defakto.bg

Бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации. Данните за тях са от международното разследване „Досиетата Пандора“, публикувани от сайта Bird.bg ,  които го уличават в укриване на данъци. Според тях, няма никаква следа за връзка с офшорките в подадените от Пеевски  имуществени декларации, съобщи БНТ.

Данните са публикувани от Атанас Чобанов, главен редактор на Бюрото за разследващи репортажи,  и данни, партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти, който стои зад Досиетата Пандора, обяви  БНР.

Докато е бил собственик на тези фирми, Делян Пеевски е бил народен представител. Правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации.

При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности. Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират, пише още в публикацията на Bird.bg.

Името на другия български политик, който беше споменато, че съществува в „Досиетата Пандора“ засега не е известно.

Ето сега може би ще се наложи най-малко КПКОНПИ, пред която той е подал невярна декларация, да образува проверка и да се види що за активи той е държал без да ги декларира. Да се притежава офшорка не е престъпление, проблемът е, че имаме средства, които не са декларирани, а по закон той е длъжен да декларира пред Сметната палата, пред КПКОНПИ. Има,  вероятно, активи, които са се водили на името на тези офшорки, които също не са декларирани. Там трябва НАП„, заяви Чобанов пред БНР.

Бивши и настоящи държавни ръководители са укрили милиони долари в офшорни данъчни убежища – това е поредното разкритие на Международния консорциум на разследващите журналисти. В разследването участват над 600 журналисти от 117 държави, включително и български.

„Това са лица, обвързани с властта, със световните финанси, с т.нар. елит на човечеството, който крие активите си с в офшорни зони,  каза  Атанас Чобанов.

На Запад имаме Тони Блеър, на Изток  – президентът на Украйна – Зеленски, който е оперирал с офшорни фирми преди да стане президент и ги е прехвърлил после на най-близкото си обкръжение.

Имаме премиер министър на Чехия – Андрей Бабиш, който е милиардер, който си е купил замък във Франция не с явни, а със скрити през офшорка милиони. Имаме и в Африка, в Пакистан, кралят на Йордания със 100 милиона долара в САЩ, по време, в което страната получава помощи. Имаме и управляващото семейство на Азербайджан, което е накупило за 400 милиона паунда имоти в Лондон. Списъкът е дълъг и не на действащи политици,  обясни  Чобанов.

Руският президент Владимир Путин не е пряко споменат в документите, но се смята, че чрез сътрудници е свързан с тайни активи в Монако.

От Бюрото за разследващи репортажи и данни Bird.bg в следващите часове ще бъдат публикувани разкритията за Пеевски в рамките на „досиетата Пандора“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.