Последни новини
Home / Законът / Италианска прокуратура благодари на наши прокурори за съвместно разследване на данъчни измамници

Италианска прокуратура благодари на наши прокурори за съвместно разследване на данъчни измамници

Defakto.bg

Прокуратурата към Съда в град Беневенто, Италия, е отличила с плакети и грамоти четирима матистрати от Специализираната прокуратура за работата им в съвместен екип за разследване на организирана престъпна група за данъчни престъпления и изпиране на пари на територията на Италия и България, съобщи спепрокуратурата.

Отличието е връчено на ръководителя на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова от главния прокурор в Беневенто д-р Алдо Поликастро на координационна среща на Съвместния екип, състояла се на 30.09.2021 г. в Неапол.   Поликастро е  благодарил на българските прокурори за съдействието в максимално кратки срокове.

И още от съобщението:

Специализираната прокуратура се включи в италианското разследване в изпълнение на Европейска заповед, издадена в средата на 2020 г. от прокуратурата в гр. Беневенто по наказателно дело срещу четирима италиански граждани за участие в престъпна група за укриване на данъчни задължения. Образувано бе досъдебно производство, следствените действия бяха възложени на следователи от отдел „Следствен“ на Специализираната прокуратура. Под координацията на Евроджъст бе сформиран и съвместния екип за разследване от италиански и български магистрати.
Установено бе, че на българска територия са регистрирани няколко десетки български дружества с италиански собственици, които не развиват реална дейност, не притежават имущество, нямат назначени служители и не подават данъчни декларации. В продължение на 4 години – от 2014 г. до 2017 г., участници в престъпната група избягвали плащането на значителни по размер данъчни задължения към италианската хазна, прехвърляйки ги на регистрираните в България дружества. У нас задълженията също не били декларирани, тъй като дружествата нямат дейност и не са регистрирани по ЗДДС и Закона за копоративното данъчно облагане.
С цел укриване на данъчни задължения, на едно от българските дружества е била прехвърлена собствеността и на луксозния хотел „Траяно“ в гр. Беневенто с цел избягване плащането на данъци.
През юни 2021 г. събраните доказателства по досъдебното производство на Специализираната прокуратура бяха предадени на заместник-главния прокурор към съда в Беневенто Джовани Концо, за да бъдат приобщени към наказателното дело в Италия.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.