Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ ще проверява декларациите за имущество и конфликт на интереси на Делян Пеевски от 2013 г.насам

КПКОНПИ ще проверява декларациите за имущество и конфликт на интереси на Делян Пеевски от 2013 г.насам

Defakto.bg

Антикорупционната комисия ще проверява всички декларации за имущество и конфликт на интереси, подадени от Делян Пеевски в качеството му на народен представител, от 2013 година до днес, съобщават оттам.  По повод  публикацията в сайта bird.bg „Досиетата Пандора: Делян Пеевски не е декларирал три офшорки“, комисията е отправила  официално запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти, с молба да бъде предоставена допълнителна информация за българските граждани, както и за  свързани с тях юридически лица (търговски дружества).
Възложен е анализ на всички декларации за имущество и интереси (встъпителни, ежегодни и финални), подадени от Делян Пеевски в качеството му на народен представител, за периода от 2013 г. до настоящия момент, се казва в съобщението на Комисията, оглавявана от Сотир Цацаров.

И още: „Предмет на анализа е сравнение на декларирани обстоятелства относно участие в търговски дружества и в техни органи на управление, с информацията, публикувана от bird.bg. и преценка за наличие на несъответствие между декларациите и действителното имущество. Такъв анализ ще бъде възложен и при публикуване на допълнителна информация относно лица, заемащи висши публични длъжности, както и при получаване на такава в резултат на отправеното запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти. 

Ще бъде извършено сравнение и с данни за имущество в чужбина, поискани от КПКОНПИ по линия на международния обмен /мрежи за обмен на такава информация, в които Комисията е контактна точка за страната ни/.
При установено несъответствие, следва решение за пълна имуществена проверка, като и действия от компетентността на дирекция „Противодействие на корупцията“.

В официално писмо и НАП е поискала информация за български граждани и фирми, които потенциално може да се извършили нарушения или престъпления срещу финансовата система на страната, за да бъдат възложени данъчни проверки.  От разследването излизат 174 компании, свързани с България.

 

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.