Последни новини
Home / Законът / Зам.-министър Демерджиев пред министрите на правосъдието на СЕ: Необходима е  пълна дигитализация на съдебните системи

Зам.-министър Демерджиев пред министрите на правосъдието на СЕ: Необходима е  пълна дигитализация на съдебните системи

Defakto.bg

  

 „Новата реалност превърна постигането на пълна дигитализация на съдебните системи на държавите членки в спешна необходимост. За да потвърди важността на този аспект от живота ни, пандемията от COVID-19 ни постави пред сериозни предизвикателства за функционирането на националните правосъдни системи, потвърждавайки, че цифровите технологии са от значение за осигуряването на модерен и непрекъснат достъп до правосъдие.“
Това заяви заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев  пред министрите на правосъдието на държавите-членки на Съвета на Европа по време на Конференцията на тема “Цифрови технологии и изкуствен интелект – нови предизвикателства за правосъдието в Европа” в двореца Гьодьоло до Будапеща.
Форумът, който е организиран от Унгарското председателство на Комитета на министрите, бе открит от унгарския министър на правосъдието Юдит Варга и генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.
Заместник-министър Демерджиев представи и основните дейности, осъществявани в България в посока на дигитализацията: Единна информационна система на съдилищата, единен информационен портал на правосъдието, широко използване на видеоконференции както в гражданските, така и в наказателните производства. Той допълни, че България си е поставила за цел до 2026 г. да постигне цялостна цифровизация на съдебните производства. Стремежът е да се гарантира максимална степен на прозрачност, бързина и ефективност на всеки етап от съдебното производство. „Това ще подобри ефективността и прозрачността и ще оптимизира отчетността на съдебната власт. Ще доведе и до повишаване на доверието на гражданите и бизнеса. Вярваме, че цифровизацията ще има значителен положителен ефект върху подобряването на бизнес и инвестиционния климат във всички държави членки“, подчерта Демерджиев.

About De Fakto

Проверете също

КПКОНПИ към министър Йорданова: Повторението на кухи фрази прикрива липсата на капацитет и реални закони

„Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и …

Надежда Йорданова към прокуратурата: Какво става с „кюлчетата и банкнотите“ и автентичността на записите?  

  Очаквам на 8 февруари решението на Конституционния съд по въпроса  дали правосъдният министър може …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.