Последни новини
Home / Законът / М. Лалов до министър Я. Стоилов: Незабавно поискайте от Съдийската колегия да освободи Алексей Трифонов от системата

М. Лалов до министър Я. Стоилов: Незабавно поискайте от Съдийската колегия да освободи Алексей Трифонов от системата

Defakto.bg

В отворено писмо бившият съдия Методи Лалов до правосъдния министър Янаки Стоилов настоява министърът незабавно да поиска от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да освободи г-н Алексей Трифонов от съдебната система.

Поводът е журналистическото разследване на Валя Ахчиева, установило, че съдия Трифонов няма българско гражданство.  На септември т.г. в парламента журналистката оповести, че миниcтъp Cтoилoв след проверка е  пoтвъpдил cъмнeниятa й, че председателят на CГC нe e бългapcĸи гpaждaнин.

С  нетърпящ възражения тон Методи Лалов казва: Какво чакате, г-н Стоилов, нима ще „тупате топката“, докато изтече мандата Ви на служебен министър? Недоумявам и защо служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков все още не е наредил да бъдат обявени за невалидни и иззети издадените на г-н Алексей Трифонов български лични документи, каквото основание безспорно е налице.

 

О Т В О Р Е Н О  П И С М О  

 от Методи Лалов до Янаки Стоилов,

служебен министър на правосъдието

Уважаеми г-н Стоилов,

 

На 14 септември 2021 г., след като възприех излъченото по телевизия „Евроком“ журналистическото разследване на г-жа Валя Ахчиева „Правителството“ на Темида – разобличено, но законът – игнориран“[1], се обърнах към Вас с изпратено по електронен път искане да изпълните правомощията си по чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България и да поискате от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да освободи г-н Алексей Трифонов от заеманите от него длъжности „съдия“ и „административен ръководител – председател на Софийски градски съд“, поради назначаването му за магистрат в противоречие с императивната норма на чл. 162 от Закона за съдебната власт.

Оттогава изминаха повече от 20 дни и бяха проведени три заседания на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет[2] (на 21 и 28 септември и на 5 октомври), но искане до ВСС не беше направено от Вас. Затова се обръщам към Вас чрез българските медии, за да получи темата необходимата публичност, която да Ви накара да изпълните най-сетне Конституцията на Република България.  Като професор по право и дългогодишен преподавател сте наясно, че правомощията на държавните органи включват в своето съдържание не само право на определено поведение, но и задължение такова да бъде реализирано, когато са настъпили определени юридически факти, посочени в дадена императивна правна норма.  Именно Вие в две свои писма изх. № 04-02-151/20.08.2021 г. до секретаря на район „Илинден“ и до министъра на вътрешните работи (вх. № 812100-12701/20.08.2021 г. в МВР) сте посочил, че „и към настоящия момент Алексей Трифонов, роден през 1972 година, в град Курск, СССР, не е български гражданин“, но въпреки това допускате същият да разпределя съдебни дела, да правораздава, да издава разрешения за приложение на специални разузнавателни средства, да назначава и уволнява съдебни служители и да се разпорежда с бюджета на Софийския градски съд.

Вие сте служебен министър на правосъдието от 12 май 2021 г., т.е. вече близо 5 месеца, поради което от тази дата неправомерното осъществяване на съдебни и административни функции в съдебната власт от лице, което няма българско гражданство, е не само отговорност на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, но и на Министерството на правосъдието под Ваше ръководство.  От 20 август 2021 г., когато сте подписал горепосочените две писма, в които сам посочвате, че г-н Алексей Трифонов не е български гражданин, отговорността е персонално Ваша, тъй като при познаване на фактите не осъществявате умишлено вече месец и половина конституционните си правомощия. Какво чакате, г-н Стоилов, нима ще „тупате топката“, докато изтече мандата Ви на служебен министър? (Недоумявам и защо служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков все още не е наредил да бъдат обявени за невалидни и иззети издадените на г-н Алексей Трифонов български лични документи, каквото основание безспорно е налице).

Какво ще обясните на българските граждани, а и на студентите си по право, които учите на „добро и справедливо“, за фактическия отказ да изпълните чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България, вр. чл. 162 от Закона за съдебната власт?  Неизпълнението на правомощията Ви по случая има ли връзка с публично разпространяваната информация, че искате да станете конституционен съдия, но тъй като не желаете да се конфронтирате с хора, които покровителстват г-н Алексей Трифонов, бездействате, за да не Ви попречат те да реализирате кариерните си амбиции? Ако това е така, как ще примирите съвестта си и евентуалната бъдеща роля на пазител на Конституцията с тази на човек, който е нарушил умишлено основния закон? Не е ли дълг на всеки юрист, посветил се на Конституцията, да я защитава решително винаги, когато се наложи? Ще оставите ли да получат потвърждение приказките, че изчаквате и за да може г-н Алексей Трифонов в подходящ момент да получи българско гражданство по натурализация и така да се смекчат неблагоприятните последици от работата му в съда, без да има българско гражданство? Ще разсеете ли съмненията, че случаят „Алексей Трифонов“ не получава законното си решение поради факта, че един от Вашите заместници е човек, близък до съдията без българско гражданство?

Българските граждани очакват Вашия отговор. А той може да бъде само един – незабавно да приложите закона и да поискате от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да освободи г-н Алексей Трифонов от съдебната система.

Надявам се, че няма да се наложи да сезирам и европейските институции по темата, за да изпълните най-сетне Конституцията и Закона за съдебната власт.

 

       Все още с уважение, 

          Методи Лалов                  

 

[1] https://eurocom.bg/show/razsledvaneto-na-valya-akhchieva/12046

[2] http://www.vss.justice.bg/page/view/106277

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха разследващ полицай, присвоил 26 000 лв. иззети като веществени доказателства

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 32-годишен разследващ полицай присвоил сумата от 26 000 …

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.