Последни новини
Home / Законът / Задържаха капитана и втория помощник на заседналия край бреговете на Камен бряг товарен кораб

Задържаха капитана и втория помощник на заседналия край бреговете на Камен бряг товарен кораб

Defakto.bg

 

Капитанът и вторият помощник-капитан на кораба „Вера Су“ са задържани за срок от 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура-Добрич да им повдигне обвинение по чл. 340, ал. 1 от НК , съобщи държавното обвинение.

Двамата ще бъдат привлечени обвиняеми за това, че са допуснали плавателният съд да заседне, като така са причинили значителни повреди на чужд имот и са създали опасност за живота на други хора – престъпление, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години „лишаване от свобода“, сочи поркуратурата.

С постановление на наблюдаващия случая прокурор от Окръжна прокуратура – Добрич капитанът и вторият му помощник са задържани за срок до 72 часа, кат още им бъде поискано от съда  съда „задържане под стража“.

По разпореждане на Главния прокурор Иван Гешев разследването на случая с кораба „Вера Су“ се превъзлага на екип от следователи от Националната следствена служба. Прякото  наблюдение на работата по досъдебното производство ще продължава да се осъществява от Окръжната прокуратура в Добрич.

По реда на специалния надзор, поради фактическата и правна сложност на случая, и неговата обществена значимост, определеният надзорен прокурор от Апелативна прокуратура – Варна ще следи за методическото и правилно водене на разследването. Върховна касационна прокуратура също ще наблюдава работата по случая.

Действията по разследването продължават и по другите две направления: има ли замърсяване на морската вода и настъпили щети за природата, дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местност Яйлата и региона.

В хода на работата по случая днес, 7 октомври 2021 г., екип от следователи е разпитал всички членове на екипажа пред съдии от Окръжен съд – Добрич. Иззети са корабна документация и навигационни карти, а утре предстои митническа проверка на целия екипаж.

Постъпил е сигнал от Министерството на околната среда и водите за катастрофата със заседналия кораб, който ще бъде приобщен към събраните до момента материали, се казва в съобщението.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.