Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов обяви Румен Радев за „фалшив герой“ заради Иван Гешев и „Росенец“

Лозан Панов обяви Румен Радев за „фалшив герой“ заради Иван Гешев и „Росенец“

Defakto.bg

Случи се така, че г-н Гешев премина като едно торнадо, благодарение на своя необуздан характер, през държавата и всъщност показа по един безспорен начин, че проблем в съдебната система съществува, от тук нататък моя задача е да издигна тази тема на ниво кампания, за да може да покажем защо има нужда от тази сфера от промяна“ – това  каза пред БНТ  в предаването  „Още от деня“ Лозан Панов , председател на ВКС,  кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от „Демократична България“.

„Проблемът в съдебната система е в това, че тя е дадена на концесия на ДПС и това го направи г-н Бойко Борисов“, каза Лозан Панов и подчерта, че проблемът на съдебната система не е личностен, проблемът е системен, това се случи като Борисов даде на ДПС съдебната власт, повтори още веднъж той.

Според него,  характерът, който е проявявал като председател на ВКС, може да продължи да осъществява и като президент на Република България.

На въпрос за предложението на Кирил Петков да заеме мястото на главен прокурор отговори: „Проблемът не е в смяната на лицето Гешев с лицето Лозан Панов. Това не е решението“.

След като досега Панов беше казвал, че Радев е реагирал на беззаконието в страната едва след като лично беше атакуван с показното влизане на прокуратурата в президентството, той разви темата, добавяйки, че така Радев се е превърнал във фалшив герой, докато Христо Иванов  атакувал  Росенец.  „На 7 юли миналата година хората видяха от телевизионния екран благодарение на бездействащата съдебна система как някой е забогатял. В Росенец хората видяха сараите на Доган.(…) Тези, които стоят зад Гешев, му дадоха сигнал да атакува президентството, за да може тази тема от Росенец да премине към друга. И главният прокурор показа на цялата държава защо в нея не трябва да има човек, който да стои над закона с огромна мощ и апарат. Нормалният гняв на хората беше оглавен от президента. Той пое този гняв според мен без основание. Аз замълчах, защото не исках да участвам в създаването на един фалшив герой“, коментира Панов.

Панов  заяви, че държавния глава е  върнал на Висшия съдебен съвет избора на Иван Гешев за главен прокурор не заради това, че не притежава качества за поста, а защото бил единствен кандидат. Радев „трябваше да покаже, че брани народа си от човек, който очевидно е негоден да бъде главен прокурор“, каза Панов.

Добави, че той никога не би подписал този указ, защото смята, че Гешев няма нужните качества за поста.   Не коментира разпоредбата  на чл. 129 ал.2 от Конституцията, според която „Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение“  на ВСС за председатели на двата върхов ни съда и главния прокурор. Не бе и питан.

Панов  заяви, че е готов да издигне на ниво политическа кампания темата за липсата на върховенство на закона като показва как това рефлектира върху различни сфери от живота – „бедни сме, защото ни крадат и защото тези, които би трябвало да ни пазят от кражбите, пазят крадците“. „Предлагам ви президент, който, стоейки в средата на един спор, може да ви каже кое е честно и кое нечестно – едни да са бедни, а други да имат палати, едни да не получават медицинско обслужване, а други да се лекуват с предимство. Като надпартиен човек не се подчинявам на партийни задачи и ще казвам на хората кое е честно и кое не“, подчерта той.

По повод заявената от ГЕРБ готовност да подкрепи Панов, ако собственият й кандидат не стигне до балотаж, Панов коментира: „Да се местят хора като стока, избирателите – като пешки на шахматна дъска, е подигравка с достойнството им. Хората имат право да гласуват за когото пожелаят“.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.