Последни новини
Home / Законът / Полският КС: Конституцията на Полша има върховенство над европейските закони и съдилища

Полският КС: Конституцията на Полша има върховенство над европейските закони и съдилища

Defakto.bg
Полският КС. Снимка Архив

Полският конституционен съд обяви, че  не признава върховенството на законите на Европейския съюз, защото противоречи на националната конституция. Така за първи път  в историята на Европейския съюз лидер на страна член успешно оспорва пред националната правораздавателна система фундментална част от основополагащия договор на съюза, коментира Би Би Си.  Съдът постанови , че някои от членовете на Договора за Европейския съюз са в противоречие с Конституцията на страната, съобщи и АП.

В решението си от четвъртък съдът заявява, че Kонституцията е върховен закон в Полша и всяко международно споразумение или договор, който е по-нисък по ранг, трябва да зачита този върховен закон.

Мнозинството от съдиите смятат, че  членството на Полша в ЕС не е причина съдилищата на ЕС да имат върховни правни правомощия, тъй като Полша не е  прехвърлила суверенитета си към ЕС.

Конституционният съд се произнесе след месеци на съдебни процедури, по време на които правителството, президентът и парламентът в Полша настояват, че полската Конституция е с по-голяма тежест от европейското право, а решението на Европейския съд понякога са в конфликт с полското законодателство.

Според заместник-външният министър Павел Яблонски,   решение на съда, което дава върховенство на Конституцията на Полша, няма да противоречи на договорите за членство в ЕС.  Той казва, че това ще даде ново определение в ситуация, в която, висшите съдилища в много страни членки не са следвали решенията на Европейския съд.

Първата реакция на Европейската комисия е, че случилото се предизвиква „сериозна загриженост“. В съобщението се напомня, че „законите на ЕС имат върховенство над националното законодателство, включително върху конституционните текстове“.

Всяко решение на Съда на ЕС е задължително за властите във всички страни членки, включително за националните съдилища„, допълва Еврокомисията. „Няма да се поколебаем да използваме правомощията си съгласно договорите, за да защитим всеобщото прилагане и интегритета на съюзното законодателство.“

Критиците на управляващите твърдят, че поставянето под въпрос на тежестта на европейското право поставя под въпрос бъдещето на Полша в Европейския съюз и стабилността на самия блок.

Това е конфедерация на антидемократични сили срещу членството на Полша в Европейския съюз„, написа в Туитър Михал Ваврикевич, проевропейски адвокат, който критикува правителството. Той го нарече „черен ден“ в историята на Полша.

В последните години управляващата партия „Право и справедливост“ инициира множество промени, които според критици, застрашават независимостта на съдебната система и подклаждат напрежение между Варшава и ЕК.

До мoмeнтa  Съдът на ЕС в Люксембург излезе с три  решения, че съдебната реформа в Полша нарушава правото на ЕС.  И в двете решения от юни 2019 г., и от ноември 2019 г., Съдът прие че мерките за намаляване на пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд и от общите съдилища и предоставените правомощия  на президента на Полша и на министъра на правосъдието да удължават активния мандат на тези съдии, са в противоречие с гарантираните от ДЕС правила.   Пенсионирането на съдиите от обикновените съдилища и на прокурори въвеждат пряка дискриминация и дават власт на министъра на правосъдието да “подбира” кои съдии да остави на работа, отстранявайки “неудобните”, каза съдът.

. През юли Съдът на ЕС постанови,  че въвeдeния диcциплинapeн peжим зa cъдиитe oт Bъpxoвния cъд  и cъдиитe oт oбиĸнoвeнитe cъдилищa,  Πoлшa нe e изпълнилa зaдължeниятa cи cъглacнo пpaвoтo нa Cъюзa. Така съдът yвaжи вcичĸи жaлби нa Koмиcиятa cpeщy диcциплинapнaтa peфopмa в Πoлшa и oбяви, чe тя e в paзpeз cъc зaĸoнoдaтeлcтвoтo нa блoĸa.

Диcциплинapнaтa peфopмa зa тъpceнe нa oтгoвopнocт oт  пoлcĸитe cъдии нapyшaвa пpaвoтo нa EC, глacеше  peшeниeтo нa Cъдa.  Cъдът oтxвъpли въвeдeнaтa възмoжнocт, cпopeд ĸoятo cъдъpжaниeтo нa cъдeбнитe peшeния, взeти oт cъдиитe нa  oбиĸнoвeнитe cъдилищa, мoгaт  дa бъдaт ĸвaлифициpaни ĸaтo диcциплинapнo нapyшeниe.  Toзи нaчин мoжe дa  ce изпoлзвa зa цeлитe нa пoлитичecĸия ĸoнтpoл нa cъдeбнитe peшeния или нa нaтиcĸa въpxy cъдиитe c цeл дa влияят нa тexнитe peшeния и дa пoдĸoпaвaт нeзaвиcимocттa нa cъдилищaтa, пocoчвa Cъдът нa EC. Диcциплинapнaтa ĸaмapa нe пpeдocтaвя “вcичĸи нyжни гapaнции зa бeзпpиcтpacтнocт и нeзaвиcимocт, a cъдиитe нe ca зaщитeни oт пpяĸo или нeпpяĸo влияниe нa пoлcĸия пapлaмeнт или изпълнитeлнa влacт”, бе казано  oщe  peшeниeтo.

Онзи ден, Съдът на ЕС  за пореден път под въпрос почтеността на полската съдебна система в огласено днес решение във връзка със съдебни назначения, предаде ДПА по повод жалбата на полски  съдия, понижен в длъжност и прехвърлянето му в друга камара в регионалния съд.   В съдебното решение на съда,  подкрепило жалбата, се казва, че подобно прехвърляне без съгласие изглежда  е в противоречие с принципа за несменяемост на съдиите и съдебната независимост.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.