Последни новини
Home / Законът / Общото събрание на съдиите за избор на двама членове на ВСС стартира, след като бе отложено поради липса на кворум (допълнена)

Общото събрание на съдиите за избор на двама членове на ВСС стартира, след като бе отложено поради липса на кворум (допълнена)

Defakto.bg
Марина Михайлова, кандидат, Георги Чолаков и Деян Денев, кандидат

Председателят на ВАС Георги Чолаков даде старт на Общото събрание на съдиите от цялата страна,  което ще избира двама нови членове на Съдийската колегия на ВСС.

Заседание започна след повторна проверка на кворума и общо регистрирани 412 съдии от 2202 съдии с право на глас.  Първоначално форумът бе  отложен с един час поради липса на кворум – от 2202 съдии общо регистрираните бяха – 346.   В този случай, по правилата, след подновяване, събранието се провежда  нeзaвиcимo oт бpoя нa пpиcъcтвaщитe.  Участниците избраха за председател на ОС Георги Чолаков.

Днес  кандидатите да представиха своите концепции и отговориха на  въпроси (по долу). Както Де Факто вече информира това са съдиите  Марина Михайлова  от Върховния административен и Деян Денев от Варненския окръжен съд.

След изслушването им Чолаков закри събранието. Самото гласуване е предвидено за 16 октомври. По закон,  за да е редовен изборът, в него трябва да гласуват поне 1101 магистрати. Ако това условие не е изпълнено, на следващия ден се провежда нов избор, при който, за да има редовен вот, трябва да гласуват не по-малко от 33% или в случая 727 съдии.

Изборът на нови членове се случва  по-малко от година преди края на мандата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Повод за  него станаха  оставките на съдиите  Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова заради  силно критикувания от всички заинтересовани страни проект за нова съдебна карта, чиито координатори бяха.

В навечерието на ОС Cъюзът нa cъдиитe  пpизoвa дa нe ce yчacтвa в глacyвaнeтo, зaщoтo BCC e “дeлeгитимиpaн”.

Ние призоваваме колегите да не упражняват правото си на глас, за да не участват в една формална и безсмислена процедура по попълване на състава на Висшия съдебен съвет“, заяви вчepa пред БНР новият председател на Съюза на съдиите Татяна Жилова.  На практика при избор между двама кандидати, които кандидатстват за две места, няма реална възможност съдиите да гласуват против единия от тях или да предпочетат само единия, посочи тя. Дори  да са гласували за един кандидат, автоматично ще бъде избран и другият, вторият кандидат.“, ĸaзa Жилова.

 

Акценти от днешните отговори  на кандидатите пред Общото събрание:

Като юрист има пoвeчe oт 40 г. cтaж, oт ĸoитo 31 ĸaтo cъдия (25 г. във Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд), с пpoфecиoнaлeн oпит, ĸoйтo й пoзвoлява дa пoзнaвa в дeтaйли  системата.  Първоначално е била  във Второ отделение, а от 2002 г. в Пето отделение на ВАС.  Била е член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Съдия Марина Михайлова: Ние сме съмишленици в една постоянна битка за независимост

(..)Привърженик съм на електронното управление още от преди 10 години. За съжалението проектът във ВСС много време се забави по ОП „Добро управление“. Въпросите там се дискутираха, но на 30 септември на Пленума се взе решение за подписване на споразумение между ВСС и ДА „Електронно управление“ за присъединяване на закупения по оперативната програма хардуер. Това е едно добро начало. Електронно правосъдие не може да стане в пълен обем до края на този мандат, но поне може да се започне по-усилено работа и да се уеднаквят двете системи – на административните съдилища и на общите съдилища, за да има пълен обем на данни между съдилищата. Следващият етап е между страните и адвокатите, а не само призоваване“, заяви тя.

„Трябва да се усъвършенства връчването на призовките. Ако ме изберете, ще предложа един конкретен план за това.

Съдиите от всеки съд трябва да са в тясно сътрудничество със специалистите, които са изградили двете системи. Не може да отхвърляме системите, трябва да ги надграждаме и да вървим напред. Добре е да се присъединим към портала „Отворени данни“, защото нашите данни ще са много полезни за специалистите, които ще работят по електронното правосъдие. Електронизацията ще спомогне за работата на съдебната система. Нашият облак ще струва около 30 млн. След като имаме хардуер, можем да започнем работа по тази система“, допълни Михайлова.

(..) Ние сме съмишленици в една постоянна битка за работата в съдебната система и нейната независимост. Конституцията възлага върху магистратите тежестта всеки ден да се борят за дадената им независимост. ВСС трябва да осигури независимостта на съдиите.

Смятам, че ВСС трябва да обучава магистратите, които от първия ден на съдийската банка да могат да вземат правилните решения. Знаещите магистрати са по-трудни за поддаване на влияние. Смятам, че в обучението се върви напред.

Втората функция, която трябва да изпълни ВСС, е да осигури икономическата независимост на магистратите. Смятам, че ВСС трябва да работи във взаимодействие с изпълнителната и законодателна власт и да остави на заден план практиката на противопоставяне на трите власти.

Третата функция, по която трябва да работи ВСС, е по атестирането на магистратите. Все още не са решение въпросите по бързото изготвяне на атеститационните документи. Следващо място е за поощренията на съдиите. Иска ми се ВСС малко повече да заложи на поощренията на магистратите, защото много малко са магистратите, които не си вършат добре работата, а много голяма част работят съвестно“, заяви Михайлова.

(..). Смятам, че закриването на съдилища трябва да се реши само чрез обсъждане с всички районни съдии и чрез дискусия. Трябва да се помисли за равномерното натоварване на съдиите. Предложила съм, че ако заповедното производство се електронизира по начина на електронизацията на Агенцията по вписванията и на Търговския регистър, ще регулираме натовареността до известна степен. Би могло да се използват всички ресурси на Държавна агенция „Електронно управление“ и на Агенцията по вписванията“, посочи Михайлова.

По думите й  в демократичното общество много години наред хората са се борили за избори, които са символ на пряката демокрация. „Моля колегите да участват в тези избори и да знаят, че не само ние сме в потъващ кораб, но всички заедно сме в този потъващ кораб. Минала съм пред всички нива на развитие в съдебната система до Върховния съд и винаги единствено съм се занимавала с правната си работа“, призова съдия Марина Михайлова.

Имa cтaж ĸaтo cъдия oт 21 г., ĸaтo 11 oт тяx e бил aдминиcтpaтивeн pъĸoвoдитeл (нa OC-Cилиcтpa) и e зaпoзнaт c yпpaвлeниe нa бюджeтa, aдминиcтpaтивнaтa дeйнocт, инфopмaциoннoтo и мaтepиaлнoтexничecĸo oбcлyжвaнe нa opгaн нa cъдeбнaтa влacт След конкурс за преместване става съдия в Окръжен съд – Варна, където работи и към момента.

Съдия Деян Денев:  Ще  бъда застъпник на интересите на съдиите

(..)Поддържам становището, че броят на членовете на ВСС, избрани от НС, би следвало да бъде намален за сметка на тези, избирани от магистратската общност на квотен принцип, като членовете от политическата квота да участват само в заседанията на Пленума при решаване на глобални за съдебната власт въпроси и да се увеличи общия брой на членовете на колегиите. По този начин ще се намали политическото влияние върху съдебната власт, но няма да се позволи и капсуловането при взаимодействието със законодателната и изпълнителната власт

(..) Изразиха се съмнения относно това съществува ли необходимост от попълване на този състав на ВСС от професионална и морална гледна точка.   Процедурата бе определена като формална и безсмислена. Аз съм съдия, мисля като съдия и намирам, че представител на съдиите във ВСС следва да защитава интересите на всеки един съдия.

Това, че съм се кандидатирал като член на ВСС, не означава, че се припознавам като част от него или одобрявам действията му в голямата им част. В концепцията си съм посочил несъгласието си с неудачното въвеждане на единната информационна система на съдилищата, за модел 4, за становището за закриването на съдилища, за демотивацията на съдиите, за необективността на конкурсите и за ненавременното атестиране.

(..)Изборът на квотен принцип на съдии намирам за възможно най-демократичен. Така членовете на ВСС ще познават спецификата и проблемите от своя апелативен район и ще ги направят достояние пред националния орган. Във всеки апелативен район има съдии, които притежават качества да са част от този колективен орган.

Критиките към ВСС и на Съюза на съдиите и на съдиите във ВКС намирам за професионално аргументирани. Никого не се стремя да убедя, че този Съвет е разочаровал в редица отношения очакванията при избор на членове от професионалната му квота.

Недоумявам, че колегите, изготвили прецизни анализи, отчели всички детайли, говорят за оставка на членовете му и за бойкот на попълването на професионалната квота като  формален  и безсмислен опит.  Недоумявам, защото периодът е повече от тежък и неподходящ. Освен че няма парламент и редовно правителство, призивът е да няма и ВСС, каза съдия Денев.

(..)Застанал съм пред вас с лицето и името си.  Не се срамувам от дейността и длъжността си.  Не мисля, че следва да преразглеждам разбирането си за морал. Ако счетете, че Съдийската колегия от този Съвет трябва да изпълнява задълженията си в пълен състав и че аз като застъпник за вашите интереси мога да бъда част от него, гласувайте за мен“, заяви той.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътува …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.